Свет

Сенатори позивају Бајдена да санкционише МКС због налога за хапшење Нетанјахуа

Двостраначка група сенатора оптужила је суд за "злоупотребу моћи" и претњу америчким интересима, како јавља "Фокс њуз"
Сенатори позивају Бајдена да санкционише МКС због налога за хапшење НетанјахуаGetty © Anna Moneymaker

Амерички сенатори позвали су на увођење санкција Међународном кривичном суду након што је главни тужилац Карим Кан затражио налоге за хапшење израелских лидера, известио је "Фокс њуз".

Кан је раније ове недеље у захтеву МКС оптужио израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и министра одбране Јоава Галанта за "ратне злочине и злочине против човечности" у палестинској енклави. Кан је такође упутио захтев за налог за хапшење тројице лидера Хамаса које сматра одговорним за напад 7. октобра.

Као одговор на Канов захтев, републикански сенатор Мајкл Раундс и његов демократски колега Џозеф Менчин позвали су на увођење резолуције која би, како преноси "Фокс њуз", приморала председника САД Џозефа Бајдена и Конгрес да "наметну финансијске санкције и забране издавања виза званичницима МКС због злоупотребе моћи која угрожава интересе САД и слаби њихове савезнике".

Конгресмени очекују да ће резолуција послужити као потврда подршке Сената Израелу и одбацивање поступака МКС усмерених против високих израелских званичника. Такође сматрају да би резолуција охрабрила савезнике Вашингтона, од којих су многи одговорни за финансирање МКС, да искористе свој утицај и зауставе те поступке.

Раундс је рекао да су поступци МКС "несавесни" и критиковао је Кана због онога што је видео као изједначавање Хамаса и Израела.

"Хамас је брутална терористичка организација, док је Израел демократија и савезник Сједињених Држава који напорно ради на поштовању међународног права. Ова акција тужиоца МКС подразумева поистовећивање које нема везе стварношћу. Поносан сам што предводим своје колеге у овој резолуцији која поручује свету да смо уз Израел", навео је он у изјави.

Менчин је Канову одлуку назвао "шокантном и срамотном", тврдећи да се Израел суочава са "егзистенцијалном претњом у оквиру бруталне терористичке агенде Хамаса" и да има "право да се брани на начин који се очекује од државе која се придржава закона оружаног сукоба".

Ову резолуцију је подржало још 19 сенатора из демократских и републиканских редова. Међутим, још није јасно када ће и да ли ће она бити изнета пред Сенат.

У међувремену, републиканци у Представничком дому такође раде на нацрту закона за санкционисање Међународног кривичног суда, а председник Представничког дома Мајк Џонсон позвао је Бајденову администрацију да употреби "свако расположиво средство" како би спречила МКС да примени "моћ без преседана за издавање налога за хапшење америчких политичких вођа, америчких дипломата и америчког војног особља".

image