Свет

Грузија се смеје Блинкеновим санкцијама: Национална независност се не продаје за визу

Претње Ентонија Блинкена поводом спорног грузијског закона о страним агентима су лицемерне, будући да САД и њихови савезници већ имају или разматрају увођење сличних закона, поручио је лидер Грузијског сна
Грузија се смеје Блинкеновим санкцијама: Национална независност се не продаје за визуGetty © Aziz Karimov/Getty Images

Претње САД да ће санкционисати грузијске званичнике који предлажу закон о "страним агентима" су комичне и без преседана, поручио је високи члан владајуће странке.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је да ће Вашингтон наметнути визна ограничења за "појединце који су одговорни или саучесници у подривању демократије у Грузији, као и за чланове њихових породица".

Нацрт закона на који је Блинкен реаговао предлаже да се невладине организације региструју као страни агенти ако примају преко 20 одсто својих средстава из иностранства.

Мамука Мдинарадзе, који предводи партију Грузијски сан у парламенту, указао је да су Блинекнове претње лицемерне, будући да САД и њихови савезници разматрају или већ имају сличне законе.

Претња визним ограничењима представља "уцену", рекао је Мдинарадзе, и посебно проблематична јер су на мети чланови породица званичника.

"Без преседана је, и уједно комично, санкционисати посланика којег је народ изабрао зато што хоће да донесе закон на основу сопственог расуђивања. Национална независност се не продаје за визу", рекао је Мдинарадзе.

Опозиционе политичке снаге у Грузији одржале су више протеста против предложеног закона, који су описали као "руски". Парламент га је усвојио прошле недеље, али је председница Саломе Зурабичвили, једна од његових најжешћих критичарки, касније ставила вето на закон, рекавши да угрожава изгледе земље да се придружи Европској унији. Међутим, Грузијски сан има довољно посланика да превазиђу њен вето.

Дипломатски скандал избио је усред напетости у Грузији након што је премијер Иракли Кобахидзе у четвртак изјавио да му је један високи званичник ЕУ запретио да ће проћи као његов словачки колега Роберт Фицо.

Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи рекао је да је он дотични комесар, тврдећи да је грузијски званичник погрешно протумачио његове речи. Он је рекао да намерава да упозори Кобахидзеа да би домаћа неслога око закона могла да прерасте у насиље и да би било боље да се од тога одустане.

image