Свет

Апел произвођача коњака у Француској: Немојте нас жртвовати у трговинском рату с Кином

"Осећамо се као таоци ствари које немају апсолутно никакве везе са нама и да можемо да будемо елиминисани са тржишта само једним потезом", забринути су дестилери
Апел произвођача коњака у Француској: Немојте нас жртвовати у трговинском рату с Кином© Loop Images/Universal Images Group via Getty Images

Француски произвођачи коњака упозоравају да би могли да постану "невине жртве ескалирајућег трговинског сукоба Европске уније и Кине", пише бриселски "Политико".

"Осећамо се као таоци ствари које немају апсолутно никакве везе са нама и да можемо да будемо елиминисани са тржишта само једним потезом", рекао је за "Политико", генерални директор француског управног тела за коњак Рафаел Делпеш. 

"То би био апсолутни неуспех трговинске политике, како за Француску тако и за Европу", рекао је Делпеш.

С обзиром да је Европска комисија спремна да уведе царине на увоз кинеских електричних возила, страхује да ће овај потез ескалирати већ постојеће трговинске напетости са Пекингом.

Као одговор на истрагу о државним субвенцијама за кинеска електрична возила, коју је Париз подржао, Пекинг је узвратио истрагом о европским алкохолним пићима на бази вина.

Овај потез је јасно усмерен на француске луксузне брендове коњака који чине 99 одсто кинеског увоза тог пића.

image