Свет

Столтенберг: Повећаћемо подршку али нећемо да шаљемо трупе у Урајину

С обзиром на све веће губитке Украјине, Столтенберг је позвао земље чланице НАТО-а да тој држави пруже знатно већу подршку
Столтенберг: Повећаћемо подршку  али нећемо да шаљемо трупе у УрајинуGetty © Riccardo De Luca/Anadolu

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је изјавио да ће Алијанаса повећати подршку Украјини, али, да не би постала "део сукоба", неће слати своје трупе у ту земљу. 

"Иако повећавамо подршку Украјини да се одбрани, не планирамо да шаљемо трупе НАТО у Украјину нити проширење НАТО кишобрана противваздушне одбране на Украјину. НАТО неће постати део сукоба", рекао је Столтенберг у интервјуу за немачки лист "Велт ам зонтаг".

Према његовим речима, теоретски би било могуће оборити руске ракете са територије Пољске или Румуније, на пример, уз помоћ ПВО система "патриот".

Столтенберг је додао да ће се на састанку у Прагу министри спољних послова НАТО-а припремати за самит у Вашингтону, који ће бити одржан средином јула.

Он је навео да ће се разговарати и о јачању подршке Украјини.

"НАТО се спрема да одигра много већу улогу у координацији безбедносне подршке и обуке за Украјину", истакао је генерални секретар НАТО.

Додао је да то захтева дугорочну финансијску посвећеност да би се подршка поставила на чвршће и јасно предвидљиве основе.

С обзиром на све веће губитке Украјине, Столтенберг је позвао земље НАТО да пруже знатно већу подршку.

"Још није касно да Украјина победи. Морамо да пошаљемо више оружја и муниције у Украјину, укључујући противваздушне системе и оружје дугог домета", истакао је он.

Истовремено, рекао је Столтенберг, савезници морају имати планове да попуне своје војне залихе и повећају производњу оружја и муниције.

"Ако Путин наметне своју вољу Украјини, неће бити трајне безбедности у Европи и свет ће у целини постати нестабилнији. Морамо одвратити Русију од даље агресије. Политика помирења према Путину неће функционисати", истакао је Столтенберг.

Када је реч о Кини, Столтенберг је нагласио да НАТО упозорава Пекинг да његова подршка Русији у украјинском рату угрожава сарадњу са Западом.

"Кина каже да жели да одржи добре односе са Западом. Истовремено, Пекинг распирује рат у Европи. Не можете имати обоје", истакао је Столтенберг.

Он је оценио да је подршка Кине од кључна за наставак сукоба у Украјини.

"Постоји јасан пораст продаје машинских делова, микроелектронике и других технологија које Москва користи за производњу пројектила, тенкова и авиона за употребу против Украјине", рекао је Столтенберг.

Подсетимо, генерални секретар НАТО-а је недавно позвао савезнике да повуку забрану Украјини да користи оружје Алијансе у нападима на војне циљеве на територији Руске Федерације, на шта му је одговорио посланик Думе Михаил Шеремет, који је оценио да Столтенберг ради све како би још више разбуктао руско-украјински сукоб и Европу претворио у буре барута.

image