Свет

Израел наставља са ударима у Појасу Газе упркос наредби Међународног суда правде

Међународни суд правде нема начина да спроведе своју хитну одлуку у судском процесу које је, оптужујући Израел за геноцид, покренула Јужна Африка
Израел наставља са ударима у Појасу Газе упркос наредби Међународног суда правде© Tanjug/AP Photo/Ramez Habboub

Израелске снаге убиле су више од 30 људи у новим нападима у Појасу Газе, саопштили су палестински лекари дан након што су судије МСП-а наредиле Израелу да заустави офанзиву у околини Рафе.

Иако је Израел наставио са офанзивом против палестинске милитантне групе Хамас, нови преговори између две стране требало би да почну следеће недеље, рекао је неименовани званичник, преноси Ројтерс.

Одлука о наставку разговора је донета након што се шеф израелске обавештајне агенције Мосад састао са шефом ЦИА и премијером Катара, рекао је извор, одбијајући да буде идентификован по имену или националности с обзиром на осетљивост овог питања.

"На крају састанка одлучено је да се у наредној седмици отворе преговори на основу нових предлога, које воде посредници из Египта и Катара и уз активно учешће САД", додао је он.

Хамас није коментарисао статус преговора.

Након више од седам месеци рата у Гази, посредници се муче да направе искорак у преговорима, при чему је Израел тражио ослобађање талаца које држи Хамас, а Хамас је тражио ослобађање палестинских затвореника које држи Израел и окончање рата.

Борбе су настављене у Гази упркос посредовању и упркос томе што су судије МСП-а у петак наредиле Израелу да одмах заустави свој војне операције у околини Рафе.

Међународни суд правде нема начина да спроведе своју хитну одлуку у судском процесу које је, оптужујући Израел за геноцид, покренула Јужна Африка.

Ипак, тај судски процес указује да се на глобалну изолацију Израела због војне операције у Гази, посебно откако је започео офанзиву у околини Рафе, супротно жељама најближег савезника, САД.

Више од 35.000 Палестинаца је убијено у израелској офанзиви на Газу, саопштило је министарство здравља Газе.

Израел је започео офанзиву након што су милитанти предвођени Хамасом 7. октобра напали југ Израела, када је убијено око 1.200 људи и отето више од 250 талаца.

image