Свет

Зеленски моли Бајдена и Си Ђинпинга да подрже самит у Швајцарској

Самит о миру у Украјини планиран је за 15. и 16. јун
Зеленски моли Бајдена и Си Ђинпинга да подрже самит у ШвајцарскојGetty © Omar Marques / Stringer

У сусрет мировној конференцији у Швајцарској, која би требало да буде одржана средином јуна, данас се огласио вођа кијевског режима Владимир Зеленски, који је замолио америчког и кинеског лидера Џозефа Бајдена и Си Ђинпинга да подрже овај догађај.

"Молим вас, подржите самит мира својим личним учешћем и лидерством", изјавио је Зеленски, након што се сазнало да Бајден ипак неће присуствовати конференцији, чија ће главна тема бити такозвана "формула мира Зеленског".

Зеленски је јуче изјавио и да се ипак неће разговарати о свих десет, већ о само три ставке његовог мировног предлога, будући да су три теме – енергетска и нуклеарна безбедност, прехрамбена безбедност и размена заробљеника по принципу сви за све, препознате као нешто што ће наићи на подршку свих учесника конференције у Швајцарској. 

На самит је, између осталог, позвана и Кина. Међутим, последњих дана Пекинг је заједно са Бразилом потписао документ под називом "Заједнички договори Кине и Бразила о политичком решењу за украјинску кризу", а саопштено је и да ће бити сазвана нова мировна конференција о руско-украјинском сукобу, на којој ће у истој мери бити заступљени и руски, и украјински званичници.

То је, према писању "Блумберга", бацило сенку на дугоочекивани самит у Швајцарској, којем се Зеленски толико нада. 

Коментаришући мировни самит у тој европској земљи, заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев упозорио је све учеснице самита да Москва неће заборавити учешће држава на том догађају, јер то значи да "одбијају да се држе избалансиране позиције и да стају на страну бандеровског политичког режима".

"Морају да схвате да ће такве акције Русија адекватно оценити и да ће оне без сумње утицати на наше односе у будућности. Нећемо ово заборавити", поручио је недавно бивши председник Русије. 

image