Шолц: Украјина не треба да напада Русију западним оружјем

Немачки канцелар је оценио да постоје јасна правила у вези са испорукама немачког оружја Украјини

Немачки канцелар Олаф Шолц одбио је позиве да се Украјини дозволи да изводи нападе на територију Русије западним оружјем, објавио је портал "Тагесшау", преноси "Спутњик".

Шолц је изјавио да постоје јасна правила у вези са испорукама немачког оружја која су, како је навео, "договорена са Украјином и која функционишу".

"У сваком случају, то је мој став", поручио је Шолц и нагласио да је циљ немачке политике према Украјини да спречи избијање "великог рата".

Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решавање ситуације, директно укључују земље НАТО-а у сукоб и представља "играње ватром".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Према његовим речима, САД и НАТО директно учествују у сукобу, укључујући не само испоручивањем оружја, већ и обучавањем војника у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама.

У Кремљу су изјавили да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.

"Никакво оружје које се шаље кијевском режиму не може да измени ток Специјалне војне операције – она се наставља и руска војска зна шта ради, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.