Свет

Клизиште у Папуи Новој Гвинеји однело преко 670 живота

Влада је почела да поставља центре за евакуацију недалеко од опасне зоне, при чему су услови на тлу у погођеном подручју остали нестабилни
Клизиште у Папуи Новој Гвинеји однело преко 670 живота© Tanjug/Mohamud Omer/International Organization for Migration via AP

Међународна организација за миграције при Уједињеним нацијама страхује да је масовно клизиште у петак у Папуи Новој Гвинеји, које је затрпало цело село, однело више од 670 живота.

Локалне власти су првобитно процениле да је природна катастрофа довела до 100 или више смртних случајева.

Трагедија се догодила када је једна страна планине Мунгало, која се налази у удаљеном северном делу острвске државе у јужном Пацифику, откинула и потпуно покрила село Јамбали мешавином камења, блата и почупаног дрвећа.

Према саопштењу Министарства иностраних послова Аустралије у суботу, више од шест општина је у одређеној мери погођено.

Зона катастрофе налази се око 600 километара од главног града Порт Морсбија.

Говорећи за агенцију Асошиејтед прес (АП) у недељу, Серхан Актопрак, шеф мисије агенције за миграције у Папуи Новој Гвинеји, рекао је да локалне власти "процењују да је више од 670 људи у овом тренутку под земљом".

Он је објаснио да је првобитна цифра заснована на претпоставци да је погођено укупно 60 домаћинстава, док је у ствари тај број више од 150.

Актопрак је упозорио да чак ни ревидирани број смртних случајева "није сигуран", јер је заснован на просечном броју становника по домаћинству у региону.

У међувремену, локалне власти су у недељу признале да је број становника уништеног села премашио првобитно процењених 4.000 становника, али нису се усуђивали да објаве било какав ревидирани број.

Како преноси АП, до сада су спасиоци који раде на лицу места успели да извуку само пет тела и један уд шесте жртве, а први багер је доведен тек у недељу. Та агенција је такође известила да тимови за претрагу више не гаје наду да ће пронаћи преживеле испод рушевина.

Број повређених и несталих се такође процењује.

Позивајући се на локалне званичнике, АП тврди да је, поред затрпаних домаћинстава, процењено да њих 250 више није погодно за живот након клизишта, због чега је најмање 1.250 особа остало без крова над главом.

Влада је почела да поставља центре за евакуацију недалеко од опасне зоне, при чему су услови на тлу у погођеном подручју остали нестабилни.

Достава хуманитарне помоћи додатно је отежана племенским непријатељствима у региону, при чему војно особље штити конвоје, додала је агенција.

image