Свет

Макрон допутовао у Немачку: Европа никада није имала толико унутрашњих и спољних непријатеља

Француски председник је, у пратњи супруге Брижит Макрон, започео посету Немачкој састанком у Берлину са немачким председником Франк-Валтером Штајнмајером
Макрон допутовао у Немачку: Европа никада није имала толико унутрашњих и спољних непријатељаGetty © Michael Kappeler/picture alliance

Председник Француске Емануел Макрон допутовао је данас после подне у тродневну посету Немачкој, прву званичну посету неког француског председника Берлину након 24 године.

Француски председник је, у пратњи супруге Брижит Макрон, започео посету Немачкој састанком у Берлину са немачким председником Франк-Валтером Штајнмајером.

Макрон је са Штајнмајером учествовао на "Фешти демократије" поводом прославе 75 година немачког устава, усвојеног 23. маја 1949. године.

Француски председник је у обраћању указао на значај француско-немачких односа за мир и напредак Европе, док је Штајнмајер рекао да постоји неспоразум када се говори о неразумевање између Немачке и Француске, додајући да су две земље и поред различитих традиција, историја и ставова успеле да имају одличне односе.

Штанмајер је оценио да се и поред "различитих полазних тачака на крају увек договоримо".

"Када се Немачка и Француска договоре - увек имамо велики напредак у Европи", сагласни су Маркон и Штајнмајер.

Макрон је истакао да су предстојећи избори за Европски парламент веома важни јер Европа никада није имала толико унутрашњих и спољних непријатеља као сада.

"Никада нисмо имали толико непријатеља изнутра и споља", рекао је Макрон.

Према његовим речима, главни разлози за то су сукоб у Украјини, као и економски изазови повезани са декарбонизацијом континента, уз очување благостања.

Он је указао и на кризу демократије у Европи.

"Дошли смо у ситуацију да се демократија доводи у питање. Екстремни националисти олако износе своје ставове, али треба се питати шта би било да су они били на власти протеклих година. Европа би била подељена, препустили бисмо Украјину Русији, не бисмо имали вакцину. У нашим демократијама смо се навикли на њу и заборавили да се боримо", нагласио је он.

Макрон је изразио уверење да треба гласати за Европу, јер је она једина која гарантује одговоре на изазове.

Штајнмајер је истакао да је Макронова посета и присуство прослави важног јубилеја који слави демократију, доказ да је потребно јединство демократских снага у Европи.

Указао је да је сукоб у Украјини нешто што доводи у питање све за шта се Европа борила, и додао да га радује што ЕУ није дозволила да је тај сукоб подели.

Немачки председник је поручио да Украјина "не мора да брине, јер су Немачка и Француска уз њу".

Након обраћања, Макрон и Штајнмајер разговарали су са грађанима који су присуствовали обележавању седам и по деценија Основног закона, а затим се упутили на званични билатерални састанак у палати "Белви", седишту немачког председника.

Макрон ће се у понедељак упутити у Дрезден, где ће одржати говор испред цркве коју су уништили западни савезници у Другом светском рату, а уторак ће кренути у Минстер.

image