Свет

Протести у Јерменији: Демонстранти блокирали улице, почела привођења

Намесник Тавушке епархије и окупљени су блокирали неколико улица Јеревана, а противе се политици премијера која подразумева предају пограничних јерменских територија Азербејџану
Протести у Јерменији: Демонстранти блокирали улице, почела привођења© Tanjug/Stepan Poghosyan/Photolure via AP

Учесници протеста који захтевају оставку премијера Јерменије Никола Пашињана, а које предводи намесник Тавушке епархије Јерменске апостолске цркве архиепископ Баграт Галстањан, почели су са блокадом путева у главном граду.

Како јавља дописник РИА Новости, полиција је већ привела више од стотину демонстраната.

На Телеграм каналу покрета се наводи да су се демонстранти окупили у централним улицама Јеревана.

На протесте, дан раније је позвао поглавар Тавушке епархије Јерменске апостолске цркве архиепископ Баграт Галстањан који предводи протесте тражећи оставку јерменског премијера и прекид разграничења са Азербејџаном које подразумева да неке пограничне територије пређу под контролу Бакуа.

Окупљени чак предлажу да архиепископ Баграт Галстањан буде предложен за кандидата за премијера Јерменије.

Масовни протести у Јеревану почели су 9. маја. Народ који протестује је незадовољан начином на који се спроводи демаркација границе са Азербејџаном, односно, политиком премијера која подразумева предају пограничних јерменских територија Азербејџану.

У априлу ове године Јереван и Баку су саопштили да су специјалне комисије две земље одредиле куда ће тачно пролазити граница. Циљ је да се границе две земље доведу у оне оквире који су постојали у тренутку распада СССР-а. 

У складу са тим договором, низ села у близини Тавушке области Јерменије требало би да постану део Азербејџана.

image