Свет

Шеф европске дипломатије одбацује оптужбе Нетанјахуа за "нови антисемитизам"

Представиник ЕУ за за спољну политику оценио је да је реч о застрашивању, додајући да се такве оптужбе износе сваки пут када неко учини нешто се не свиђа израелском премијеру
Шеф европске дипломатије одбацује оптужбе Нетанјахуа за "нови антисемитизам"Getty © Denis Doyle

Европска унија жели да постигне договор о наставку мисије граничне помоћи ЕУ у Рафи, у јужном Појасу Газе, изјавио је високи представник Уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, преноси Ројтерс.

Борељ је оптужио израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да  злоупотребљава појам антисемитизма против Међународног кривичног суда (МКС).

ЕУ разматра оживљавање Мисије граничне помоћи Европске уније (ЕУБАМ), која није била оперативна још од 2007. године, када је палестинска група Хамас преузела поптуну контролу над Појасом Газе.

Прелаз у Рафи је главна тачка за помоћ из Египта, али је овај прелаз затворен откако су израелске снаге преузеле контролу.

"Данас можемо да донесемо политичку одлуку, али ту одлуку треба технички спровести", нагласио је Борељ, додајући да ће за то бити потребно одобрење Израела, Египта и Палестинаца.

Цивилној мисији је потребно да је једногласно одобри 27 земаља чланица Уније. Није сасвим јасно каква ће бити улога ЕУБАМ-а, који се мора прилагодити новим условима у Појасу Газе.

Министар иностраних послова Аустрије Александар Шаленберг изјавио је да ће бити потребно време да се донесе таква одлука. Дипломате су саопштиле да је мало вероватно да ће мисија бити успостављена пре престанка непријатељстава у Рафи.

"Израел треба да донесе план за `дан после`, тако да у ЕУ нема формалног става о овој иницијативи", рекао је неименовани израелски званичник.

"Од тренутка када Хамас буде поражен, у свом предлогу од 4. јануара, израелски министар одбране је нагласио да ће мултинационалне снаге бити један од четири стуба за управљање Газом", подсетио је званичник.

Два међународна суда, оба са седиштем у Хагу, донела су одлуке којима се противи Израел.

Тужилац МКС је изјавио да због ратних злочина захтева хапшење Нетанијахуа и израелског министра одбране, као и лидера Хамаса, док је Међународни суд правде (ИЦЈ), који пресуђује у споровима између држава, наложио Израелу да одмах обустави офанзиву на Рафу.

Израел је МКС назвао "лажним судом".

Израел тврди да напад на Рафу не представља "незакониту претњу за цивиле".

У понедељак је у израелским ваздушним ударима на Рафу убијено најмање 35 и рањено на десетине Палестинаца. Борељ је рекао да Израел наставља са војном акцијом у Гази упркос пресуди Међународног суда правде.

Такође, Борељ је одбацио Нетанјахуове оптужбе за "нови антисемитизам", упућене главном тужиоцу МКС-а Кариму Кану, који је захтевао хапшење Нетанјахуа и израелског министра одбране.

Борељ је коментар Нетанјахуа о "новом антисемитизму" описао као застрашивање, додајући да се такве оптужбе износе сваки пут када неко "учини нешто што се Нетанјахуу не свиђа."

image