Свет

Егзодус из Конзервативне партије: Није морало да буде ванредних избора, знају шта се спрема?

Торијевци тек треба да пронађу 150 кандидата након одласка посланика
Егзодус из Конзервативне партије: Није морало да буде ванредних избора, знају шта се спрема?Getty © Tim Grist Photography

Скоро 80 посланика британске Конзервативне партије поднело је оставку уочи општих избора.

Укупан број оних који неће тражити реизбор 4. јула премашио је рекорд постављен 1997. године, када је 75 одустало пре убедљиве победе Тонија Блера. До сада је 78 торијеваца најавило да ће на овим изборима напустити парламент.

Секретар за стамбена питања Мајкл Гоув постао је један од најистакнутијих торијеваца који је најавио да неће учествовати у трци, рекавши да је време да "нова генерација" предводи.

Међу истакнутим торијевцима који су најавили да се неће кандидовати су бивши министри, као и премијерка Тереза Меј и министар финансија Надим Захави.

Одлука премијера Ришија Сунака да распише летње изборе изненадила је многе у Вестминстеру, који су очекивали јесење изборе.

Вест је узнемирила многе у Британији који нису сигурни да ли торијевци нешто слуте па зато напуштају "брод који тоне".

Један од њих је и новинар Кит Кларенберг који је после масовног изласка из политике дугогодишњих министара упитао да ли то значи да знају шта долази па желе на време да побегну?

Да ситуација буде још тежа, Конзервативна странка мора да пронађе кандидате за учешће у око 150 изборних јединица.

"Телеграфов" извор наводи да странка има кандидате на три четвртине места у Британији. То би значило да је попуњено само 474 места – остало је да се пронађе 158 кандидата. Странка обично не поставља кандидате у Северној Ирској.

Рок за номиновање кандидата је 7. јун, што значи да торијевци имају мање од две недеље да попуне сва упражњена места.

Ипак, из странке тврде да је "Конзервативна партија добро припремљена, са три четвртине места већ изабраних са одличним конзервативним кандидатима."

Истовремено, британски министар унутрашњих послова Џејмс Клеверли поручио је да странка има довољно времена да попуни сва места.

Он је на питање "Скај њуза" зашто је Риши Сунак сазвао превремене изборе рекао да је разлог тај што се "инфлација вратила на нормалне нивое, а економски индикатори иду у добром правцу".

"Сада смо у позицији да покажемо да је наш план упалио", објаснио је министар и додао да би он лично радо водио кампању у пролеће него у јесен.

image