Свет

САД и ЕУ припремају нову обојену револуцију у Грузији

У Тбилисију се припрема нова обојена револуција, по узору на кијевски "Евромајдан", којом би се на власт довели послушници Брисела и Вашингтона
САД и ЕУ припремају нову обојену револуцију у ГрузијиGetty © Nicolo Vincenzo Malvestuto

Упркос претњама и осудама које долазе од званичника из ЕУ и САД, закон о страним агентима је ипак усвојен у Грузији, али то није крај нередима, јер се насилне демонстрације настављају, пише сајт "Грејзоун".

Комесар ЕУ је недавно рекао премијеру Ираклију Кобахидзеу да ће доживети судбину Роберта Фица, словачког лидера на којег је извршен атентат.

САД припремају санкције против чланова владајуће партије Грузијски сан, а у парламенту је 14. маја опозициони посланик Тако Чарквијани отворено запретио: "У Грузији ће бити обојене револуције".

Овај закон би требало да примора политичке организације да открију на који начин се финансирају. За то време, десетине хиљада демонстраната у Тбилисију захтевају да власти одбаце закон, за који верују да "угрожава пут Грузије у ЕУ."

Данас у Грузији постоји преко 25.000 невладиних организација и скоро све оне добијају средства из иностранства.

ЕУ финансира преко 130 одвојених "активних пројеката", као и 19.000 малих и средњих предузећа. Амерички УСАИД и Национална задужбина за деморкатију (НЕД) играју огромну улогу у томе.

Њихов заједнички циљ је да сруше легитимну владу, коју треба да замене послушници Брисела и Вашингтона.

Грузијски сан је оптуживан од опозиције да је проруска странка, али у ствари је 2012. покушавао да успостави деликатну равнотежу између Запада и суседне Русије. Да би се придружила ЕУ, влада је у децембру 2023. добила статус кандидата. Ипак, од фебруара 2022. у Грузији је постајало све напетије, што је кулминирало захтевима за увођење санкција Москви и слање оружја Украјини.

Стриктно поштовање западних санкција и јавна осуда такозване руске инвазије нису били довољни за Брисел, Кијев, Лондон или Вашингтон. У децембру 2022, Гарибашвили је тврдио да је украјинска влада више пута захтевала од Тбилисија да отвори "други фронт" у прокси сукобу против Русије.

Суочен са осудама које су долазиле са Запада и насилним демонстрацијама, премијер Кобахидзе је 3. маја ове године издао саопштење, у коме је оптужио САД да су од 2020. организовале два неуспела државна удара у Тбилисију.

Ови покушаји су, додао је премијер, спроведени преко невладиних организација финансираних споља, а инспирисани су "лажним изјавама" Кели Дегнан, амбасадорке САД у Тбилисију.

Мала али моћна клика у Тбилисију

Дугогодишњи грузијски лидер и бивши совјетски министар иностраних послова Едуард Шеварнадзе допустио је невладиним организацијама да слободно делују у Грузији и да се финансирају са Запада.

Шеварнадзе је на тај начин себи потписао политичку смртну пресуду. Како је навео УСАИД, у чланку који је нестао са интернета, невладине организације наставиле су да "промовишу демократске и либералне вредности", што је озбиљно подрило владу Шеварнадзеа.

То је довело до Револуције ружа из 2003. године, којом је збачен Шеварнадзе. На власт је дошао Михаил Сакашвили, политичар који је одрастао у САД и кога је лично одобрио милијардер ЦИА Џорџ Сорош. Један учесник побуне је касније признао: "Без стране помоћи нисмо могли да то изведемо."

Заправо, овај нови закон о страним агентима покушава да сузбије утицај мале али моћне клике, која управља читавом мрежом невладиних организација. Ова клика је повезана са Сакашвилијем и његовим Уједињеним националним покретом (УНМ).

Сакашвили наводно води УНМ из затвора у Тбилисију. Када је 2012. побегао из Грузије, он се неко време настанио у Украјини, где је постао губернатор Одеске области.

У Грузију се вратио у октобру 2021. По доласку је ухапшен, јер је наредио нападе на неколико политичких ривала. Председница Зурабичвили је чак обећала да "никада" неће помиловати бившег лидера Грузије.

Недавне анкете показују да подршка јавности његовој странци износи 9,6 одсто, што је знатно ниже од 31,4, колико има Грузијски сан.

У септембру 2023, грузијски безбедносни званичници упозорили су да се спрема пуч по узору на кијевски "Евромајдан". Завереници су укључивали етничке Грузијце који раде за украјинску владу. Један од њих је командант злогласне Грузијске легије Мамука Мамулашвили.

Мамулашвили је умешан у масакр који је изведен у фебруару 2014. у Кијеву, у Украјини.

Нови државни удар у Тбилисију

Како су саопштили грузијски безбедносни званичници, овог пута су антивладини активисти, који су обучавани на граници Украјине са Пољском, планирали да подигну "шаторски град" у Тбилисију, сличан оном на кијевском тргу Мајдан. Затим би се на том месту догодио бомбашки напад, што је требало да изазове масовне насилне потресе у Тбилисију.

Операција је била планирана између октобра и децембра 2023. године, али се никад није остварила.

Полиција је открила активисте групе "Канвас", коју је подржавала америчка влада. "Канвас" је израстао из "Отпора", омладинске групе коју је створио амерички НЕД, за свргавање југословенског лидера Слободана Милошевића у октобру 2000. После тога, активисти ове организације су почели да обучавају оперативце за промену режима широм света.

Међу активистима "Канваса" били су чланови покрета "Кмара" који је извео 2003. извео Револуцију ружа, по узору на "Отпор".

Тај догађај је обликовао политику и друштво Грузије. Опозициона посланица Тако Чарквиани је несумњиво знала шта говори када је недавно обећала нову обојену револуцију у Тбилисију.

 

image