Свет

Кина: Престаните да се мешате у наше унутрашње ствари преко питања Тајвана

Чен Су, стални представник Кине при УН у Женеви, рекао је да нема политичке основе да Тајван учествује у СЗО и оптужио је тајванске званичнике да намерно политизују питање здравља
Кина: Престаните да се мешате у наше унутрашње ствари преко питања Тајвана© Tanjug/Taipei News Photographer via AP

Кинеско Министарство спољних послова позвало је данас поједине земље да поштују принцип једне Кине, да престану да политизују питање здравства и да престану да се мешају у кинеске унутрашње ствари преко питања Тајвана.

Земље чланице Светске здравствене организације одлучиле су раније данас да не позову Тајван на годишњу скупштину те организације у Женеви након што је Пекинг апеловао да питање тог острва које тражи независност од Кине остане по страни, пренео је Ројтерс.

Тајван је искључен из већине међународних организација због приговора Кине, која сматра Тајван својом територијом, навела је агенција.

Тајван је присуствовао Светској здравственој скупштини СЗО као посматрач од 2009. до 2016. године, али је Пекинг почео да блокира учешће Тајвана од 2017. године.

Чен Су, стални представник Кине при УН у Женеви, рекао је да нема политичке основе да Тајван учествује у СЗО и оптужио је тајванске званичнике да намерно политизују питање здравља.

Огромна већина земаља у међународној заједници изразила је противљење учешћу Тајвана на предстојећој Генералној скупштини Светске здравствене организације, највишем телу за доношење одлука, рекао је кинески представник у седишту УН у Женеви, преноси Кинеска медијска група.

Кина је одлучила да не одобри учешће региона Тајвана на овогодишњој Генералној скупштини Светске здравствене организације, која ће бити одржана у Женеви од 27. маја до 1. јуна, саопштило је Министарство спољних послова Кине.

Након доласка на власт 2016. године, Демократска прогресивна партија (ДПП) у региону Тајвана одбила је да призна консензус из 1992. и изнела је сепаратистички став о "независности Тајвана", саопштило је Министарство спољних послова.

"Као резултат тога, политичка основа за учешће региона Тајвана на Генералној скупштини Светске здравствене организације више не постоји", наводи се.

Јанг Џилун, министар-саветник сталне мисије Кине при Канцеларији УН у Женеви, рекао је на брифингу 25. маја да је велика већина земаља поново потврдила Кини своју посвећеност Резолуцији 2758, коју је усвојила Генерална скупштина УН као и своју чврсту подршку принципу једне Кине.

Више од 100 земаља писало је генералном директору СЗО или на други начин изразило своју подршку ставу Кине, рекао је Јанг.

image