Свет

Министри ЕУ негодују због Мађарске: Престаните са блокадом војне помоћи Кијеву

Они су на данашњем састанку у Бриселу позвали шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта да Будимпешта не блокира војну помоћ ЕУ Украјини у износу од око 6,5 милијарди евра
Министри ЕУ негодују због Мађарске: Престаните са блокадом војне помоћи Кијеву© AP Photo/Virginia Mayo/Tanjug

Министри спољних послова ЕУ позвали су данас Мађарску да стане са блокадом упућивања војне помоћи за Украјину.

Они су на данашњем састанку у Бриселу позвали шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта да Будимпешта не блокира војну помоћ ЕУ Украјини у износу од око 6,5 милијарди евра, пренео је Ројтерс.

Италијански министар иностраних послова Антонио Тајани рекао је да су све чланице ЕУ против блокаде и да желе да реше то питање.

Министар спољних послова Белгије, који тренутно председава Саветом ЕУ, Аја Лабиб, такође је приметио да Мађарска наставља да блокира издвајања за војно снабдевање Кијева.

Чак и пре почетка данашњег састанка, шеф дипломатије Литваније Габријелиус Ландсбергис, оптужио је Мађарску за систематско блокирање спољнополитичких позиција Уније. Он је рекао новинарима да готово све дискусије и одлуке ЕУ блокира само једна земља - Мађарска.

Истакао је да Мађарска блокира одлуке ЕУ о војној помоћи Кијеву, као и почетак преговора о чланству за Украјину, Грузију и Јерменију.

Естонија и Италија су и раније негодовале око истог питања.

Шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да је тренутно у ЕУ блокирано седам одлука о финансирању војне помоћи Украјини у вредности од пет милијарди евра.

"Оптужени смо да не испуњавамо своје обавезе, али имамо седам блокираних одлука о помоћи од пет милијарди евра", објаснио је Борељ после састанка министара спољних послова ЕУ.

Одлуке ЕУ о спољној политици, иначе, захтевају једногласну подршку свих 27 држава чланица.

Сијарто је раније данас рекао да Мађарска неће подржати 14. пакет санкција Европске уније против Русије у садашњој форми, јер је то, како је објаснио, против интереса Будимпеште у области енергетике.

Сијарто је написао на Фејсбуку да су његове колеге из Немачке, Ирске и Пољске направиле, како је навео, "сцену" на данашњем састанку, али да то није могло да промени став Мађарске.

image