Свет

Историјска одлука: Шпанија званично признала Палестину - није исто што и Косово

Шпанија је једна од пет земаља Европске уније – заједно са Кипром, Грчком, Словачком и Румунијом – које не признају независност Косова
Историјска одлука: Шпанија званично признала Палестину - није исто што и Косово© Oscar Gonzalez/NurPhoto via Getty Images

Министарство спољних послова Шпаније саопштило је да су Косово и Палестина различити случајеви због чега та земља не мења став по питању непризнавања независности Косова, а истовремено је одлучила да призна Палестину, преноси РСЕ.

"Ситуација у Палестини је другачија. Признавање Државе Палестине не утиче на територијални интегритет Израела, јер та територија никада није била правно део Државе Израел", рекла је саветница МСП Шпаније Елена Аљарила Кортезон.

Кортезон је додала да је одлука Шпаније да призна Палестину у складу са међународним правом, принципима Повеље Уједињених нација и резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација које су обавезујуће.

Шпанија је једна од пет земаља Европске уније – заједно са Кипром, Грчком, Словачком и Румунијом – које не признају независност Косова.

Подсећамо, шпанска влада је данас на састанку званично признала палестинску државност, саопштио је министар спољних послова те земље Хозе Мануел Албарес.

"Данас смо на Савету министара одлучили да признамо државу Палестину. Мир, солидарност, посвећеност и вера у човечанство су могући", поручио је шеф шпанске дипломатије.

Премијер Шпаније Педро Санчез изјавио је претходно да ће његова земља данас одобрити признање државе Палестине, оценивши да је то "историјска одлука".

"На данашњем састанку Савета министара Влада Шпаније ће одобрити званично признање државе Палестине", поручио је Санчез на вратима палате Монклоа.

Шпански премијер је истакао да тај потез "није само питање историјске правде, уз легитимне тежње народа Палестине, већ и "неизоставна обавеза ако сви желимо да постигнемо мир".

"Шпанија ће се тако придружити више од 140 земаља које већ признају Палестину као државу", нагласио је и додао да та одлука има један циљ – постизање мира између Израелаца и Палестинаца.

Према његовим речима, то питање није само питање историјске правде. 

"То је једини начин да се крене ка решењу које сви препознајемо као једини могући мир: будућност палестинске државе која коегзистира уз државу Израел у миру и безбедности", прецизирао је.

Прошле недеље је ирски премијер Сајмон Херис саопштио да су Норвешка, Ирска и Шпанија званично признале државу Палестину.

Одлука Норвешке да званично призна палестинску државу ће ступити на снагу 28. маја, саопштила је норвешка Влада. На овај начин скандинавска земља постала је десета чланица ЕУ која је признала Палестину.

Ирској и Норвешкој се придружила и Шпанија, која је објавила званично признање палестинске државе, наводећи да ће одлука ступити на снагу 28. маја, пише "Политико".

image