Свет

Мелонијева предвиђа другачију владајућу већину у Европском парламенту

Данас постоји простор да се изгради другачија већина у Европском парламенту и за различите политике, рекла је италијанска премијерка
Мелонијева предвиђа другачију владајућу већину у Европском парламентуGetty © Roberto Serra - Iguana Press / Contributor

С обзиром на то да ће крајња десница добро проћи на предстојећим европским изборима, италијанска премијерка и шефица Браће Италије Ђорђа Мелони рекла је да очекује да ће дугогодишња коалиција између Европске народне партије десног центра (ЕПП) и Социјалиста и демократа (СиД) бити оспорена.

Могући савези између десничарских група постали су главна тема уочи јунских избора, на којима се очекује да ће проћи боље него икада, пише "Еурактив".

"Данас постоји простор да се изгради другачија већина у Европском парламенту и за различите политике", рекла је Мелонијева "Раију".

Лидерка француске деснице Марин Ле Пен, која тренутно предводи групу Идентитет и демократија (ИД) у Европском парламенту позвала је Мелонијеву да се удруже.

"Ово је тренутак да се ујединимо, то би било заиста корисно. Ако успемо, постаћемо друга група Европског парламента. Мислим да не треба да дозволимо да пропустимо овакву прилику", рекла је Ле Пенова за "Коријере дела Сера".

"Еурактив" тумачи да коментари Мелонијеве указују да она више нагиње ка коалицији са Марин Ле Пен него са Урсулом фон дер Лајен која јој се, такође, "удвара". Као и да је савез између све три жене "мало вероватан".

Фон дер Лајенова је у понедељак поновила своју спремност да ради са Мелонијевом, али је одбацила могућност савеза са Ле Пеновом.

"Национално окупљање субвенционише Путин и жели да уништи Европу", рекла је она на форуму у Берлину.

image