Свет

Лукашенко: Ближимо се врућој фази сукоба, изложени смо невиђеном притиску Запада

Белоруски председник открио је детаље разговора са Владимиром Путином као и из којих разлога се Европљани плаше Американаца
Лукашенко: Ближимо се врућој фази сукоба, изложени смо невиђеном притиску Запада© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Белорусија је изложена највећем притиску Запада у новијој историји, а то се односи и на информациони притисак који представља увод у врућу фазу сукоба, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко.

"Не опуштамо се. Максимално смо усредсређени на претње. И даље смо подвргнути хибридном притиску Запада – највећем у новијој историји", указао је белоруски председник.

Како је објаснио, у питању је политички притисак који спроводе промовисањем антибелоруског става на међународном политичком пољу, затим информациони, који спроводе радикализацијом екстремистичких платформи, економски – увођењем нових пакета санкција, као и војни – покушајима да се Белорусија увуче у војне сукобе.

Чиним све како у земљи не би било рата, поручио је председник и додао: "Не желим никакав рат и сигуран сам да већина Белоруса такође не жели."

Како је рекао, одговорност власти и представника медија је иста за све – да се спасе земља и очува мир.

"Јуче, док сам се спремао за сусрет са вама, покушао сам да се сетим када су се у нашем речнику појавили појмови 'информациони рат', 'ментални рат', 'фејк', 'пост-истина' и други. Одговор је – сасвим недавно, буквално пре неких шест до седам година. А колико су старе те појаве? Нећемо рачунати. Вероватно онолико колико живи човек", констатовао је Лукашенко.

Према његовим речима, у Белорусији треба појачати пропаганду и контрапропаганду, као и идеолошки рад, с обзиром да се и Запад служи истим средствима, називајући то "пиаром".

ЕУ жели окончање рата, али страхује од САД

Европа схвата да рат у Украјини није неопходан, али се плаши супротстављања Сједињеним Америчким Државама, рекао је председник Белорусије Александар Лукашенко на Форуму белоруске медијске заједнице, преноси Белта.

Ставови земаља ЕУ и САД се по многим питањима не поклапају, приметио је белоруски председник и као пример навео ситуацију у Украјини.

"САД и ЕУ по овом питању имају различите циљеве", наводи Лукашенко и објашњава да Американци не хају за ставове званичника Европске уније и њихов интерес за брзо решавање сукоба, с обзиром на то да се рат не води на њиховој земљи.

Европљани слушају Америку јер се плаше, закључио је Лукашенко.

"И са руским председником Владимиром Путином сам разговарао о овоме. Питали смо се зашто се Европљани плаше Американаца. По свему судећи, разлози су пре свега економске природе, јер европске државе потпуно зависе од Сједињених Америчких Држава", објаснио је шеф државе.

image