Лукашенко: Ближимо се врућој фази сукоба, изложени смо невиђеном притиску Запада

Белоруски председник открио је детаље разговора са Владимиром Путином као и из којих разлога се Европљани плаше Американаца

Белорусија је изложена највећем притиску Запада у новијој историји, а то се односи и на информациони притисак који представља увод у врућу фазу сукоба, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко.

"Не опуштамо се. Максимално смо усредсређени на претње. И даље смо подвргнути хибридном притиску Запада – највећем у новијој историји", указао је белоруски председник.

Како је објаснио, у питању је политички притисак који спроводе промовисањем антибелоруског става на међународном политичком пољу, затим информациони, који спроводе радикализацијом екстремистичких платформи, економски – увођењем нових пакета санкција, као и војни – покушајима да се Белорусија увуче у војне сукобе.

Чиним све како у земљи не би било рата, поручио је председник и додао: "Не желим никакав рат и сигуран сам да већина Белоруса такође не жели."

Како је рекао, одговорност власти и представника медија је иста за све – да се спасе земља и очува мир.

"Јуче, док сам се спремао за сусрет са вама, покушао сам да се сетим када су се у нашем речнику појавили појмови 'информациони рат', 'ментални рат', 'фејк', 'пост-истина' и други. Одговор је – сасвим недавно, буквално пре неких шест до седам година. А колико су старе те појаве? Нећемо рачунати. Вероватно онолико колико живи човек", констатовао је Лукашенко.

Према његовим речима, у Белорусији треба појачати пропаганду и контрапропаганду, као и идеолошки рад, с обзиром да се и Запад служи истим средствима, називајући то "пиаром".

ЕУ жели окончање рата, али страхује од САД

Европа схвата да рат у Украјини није неопходан, али се плаши супротстављања Сједињеним Америчким Државама, рекао је председник Белорусије Александар Лукашенко на Форуму белоруске медијске заједнице, преноси Белта.

Ставови земаља ЕУ и САД се по многим питањима не поклапају, приметио је белоруски председник и као пример навео ситуацију у Украјини.

"САД и ЕУ по овом питању имају различите циљеве", наводи Лукашенко и објашњава да Американци не хају за ставове званичника Европске уније и њихов интерес за брзо решавање сукоба, с обзиром на то да се рат не води на њиховој земљи.

Европљани слушају Америку јер се плаше, закључио је Лукашенко.

"И са руским председником Владимиром Путином сам разговарао о овоме. Питали смо се зашто се Европљани плаше Американаца. По свему судећи, разлози су пре свега економске природе, јер европске државе потпуно зависе од Сједињених Америчких Држава", објаснио је шеф државе.