Свет

ЕУ и САД најавиле одговор на нови закон у Грузији: Поново протести на улицама Тбилисија (ВИДЕО)

Иако грузијски премијер верује да ће закон о страним агентима повећати шансе за отворен дијалог о ступању земље у ЕУ, Борељ и Европска комисија упозориле су Тбилиси да припремају одговор и да им је боље да се врате на европски пут
ЕУ и САД најавиле одговор на нови закон у Грузији: Поново протести на улицама Тбилисија (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Европска унија и њене земље чланице истражују све могуће опције одговора на усвајање закона о страним агентима у Грузији, наводи се у заједничком саопштењу шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља и Европске комисије.

Борељ и ЕК позивају Тбилиси да се "врати на европски пут" и одустане од закона који ће очигледно ступити на снагу, с обзиром на то да је грузијски парламент већином гласова прегласао вето председнице Саломе Зурабишвили.

Са друге стране, у Грузији верују да ће закон о страним агентима повећати шансе за отворен дијалог о ступању земље у ЕУ, навео је грузијски премијер Иракли Кобахидзе.

Грузија је сада, према његовим речима, "за главу виша" од осталих земаља кандидата за чланство у ЕУ. С обзиром на претње упућене Тбилисију, "биће среће ако Грузија сачува ту главу за коју штрчи".

САД: Биће последица због закона о страним агентима

Амерички Стејт департмент осудио је одлуку грузијског парламента да прегласа председнички вето на закон о "страним агентима".

Како је навео портпарол Стејт департмента Метју Милер, овај корак "удаљава Грузију са пута ка европским интеграцијама и игнорише евроатлантске тежње грузијског народа".

Амерички званичник је нагласио да владајућа партија Грузије није уважила закључке Венецијанске комисије о и мишљење "најближих партнера Грузије" о контроверзном закону.

"Поступци владајуће партије штете 'демократској путу' Грузије, њеној будућој економској безбедности, чланству у УН и угрожавају односе САД и Грузије", рекао је Милер.

Он је подсетио на речи државног секретара Ентонија Блинкена, који је упозорио да ће се "Грузија суочити са последицама" због усвајања закона о страним агентима.

Председница поручила грађанима: Спремите се за изборе

Председница Зарубишвили се, након што је њен вето прегласан у скупштини, путем видео линка обратила демонстрантима који су се окупили у Тбилисију, поручивши им да "почну са припремама за парламентарне изборе 26. октобра".

"Вечерас сам са вама! Ово је наша будућност. Морате да урадите све што можете како би се припремили за 26. октобар, то ће бити наш одговор", рекла је она.

Председница је додала да ће ти избори бити "референдум" који би требало да покаже ли грађани желе да буду ближе "Европи или Русији".

Велики број демонстраната се окупио испред зграде грузијског парламента у Тбилисију, а многи од њих су носили заставе Грузије, САД и Европске уније.

Закон је наишао на оштре критике опозиције, невладиног сектора и прозападних медија, али и многих западних званичника, који су га пежоративно назвали "руски закон", алудирајући на сличан пропис који је у Русији на снази од 2012. године.

Међутим, мало ко од њих помиње да закон готово идентичног имена постоји и у САД, и то још од 1938. године, као и да се усвајање таквог прописа разматра и у Европској унији.

Секретарка за штампу Беле куће Карин Жан Пјер упозорила је да ће Вашингтон суштински преиспитати билатералне односе ако закон ступи на снагу.

Такође, шеф Канцеларије за координацију санкција Стејт департмента Џим О'Брајен је рекао да би САД могле да уведу ограничења Грузији ако се не промени нацрт који је усвојио парламент. ЕУ је обећала да ће замрзнути захтев републике за чланство у Унији.

Закон предвиђа регистровање непрофитних правних лица и медија чији приход долази из иностранства, а нарочито ако је већи од 20 одсто.

Поред тога, све организације које "промовишу интересе страних снага" морају бити регистроване у државном регистру. У овом случају, такве организације ће морати да прикажу примљени приход и да попуне декларацију, иначе их очекује казна од 25.000 ларија.

image