Свет

Макрон: Изјава Сирског о француским инструкторима у војсци Украјине "некоординисана"

Француски председник је изјавио и да испоручивање наоружања великог домета способног за дејство по руским војним циљевима Украјини "није ескалација сукоба"
Макрон: Изјава Сирског о француским инструкторима у војсци Украјине "некоординисана"Getty © Michael Kappeler/picture alliance

Саопштење врховног команданта украјинске војске Александра Сирског да је потписао документе којима дозвољава француским војним инструкторима да ускоро посете украјинске центре за обуку је било "за жаљење и некоординисано", поручио је данас председник Франуцске Емануел Макрон.

Макрон је током посете Немачкој новинарима рекао да је Украјина исправила погрешно саопштење и да се он неће више оглашавати по овом питању, преноси Ројтерс.

Сирски је у понедељак, током виртуелног састанка са француским министром одбране Себастијеном Лекорнуом, рекао да Париз намерава да пошаље инструкторе у Украјину за обуку војске.

"Верујем да ће одлучност Француске подстаћи друге партнере да се придруже овом амбициозном пројекту", рекао је Сирски.

Макрон је рекао и да испоручивање наоружања великог домета способног за дејство по руским војним циљевима Украјини "није ескалација сукоба".

"Не желимо ескалацију у Украјини. Али како можемо снабдевати Украјину оружјем и рећи да га не користи за одбрану? Дозволити Украјини да уништава војне циљеве са којих руска војска врши ракетирање и гранатирање није ескалација", изјавио је Макрон.

Он је нагласио и да се Украјини не сме дозволити да дејствује по другим војним или цивилним циљевима на територији Русије.

Француски председник је раније изразио став да Европа мора бити спремна да обузда Русију ако Москва "оде предалеко" у сукобу у Украјини.

Како је председник Владимир Путин нагласио 28. маја, Русија помно прати изјаве о ударима по циљевима дубоко унутар њене територије.

image