Свет

Стејт департмент: Жао нам је што гину у Рафи, али Израел има право да напада Хамас

Настављамо да подржавамо Израелске снаге док прогоне легитимне терористе Хамаса, а то наравно укључује и употребу оружја које је обезбедила Америка, рекао је Метју Милер
Стејт департмент: Жао нам је што гину у Рафи, али Израел има право да напада Хамас© Robert Alexander/Getty Images

Администрација председника САД Џозефа Бајдена дубоко жали због трагичног губитка живота током израелског напада на избеглички камп у граду Рафа у јужној Гази, у којем је у недељу убијено најмање 45 особа, рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер, напоменувши ипак да "Израел има право да крене за Хамасовим терористима одговорним за хладнокрвно убиство цивила".

"Као што смо раније рекли, Израел има право да крене за Хамасовим терористима одговорним за хладнокрвно убиство цивила, што је изгледа био циљ Израела овде, а и Хамас би требало да престане да се крије иза цивила у Гази. Али Израел такође има обавезу да учини све што је могуће како би минимизирао штету над цивилима док изводи своје операције", навео је Милер.

Портпарол Стејт департмента је нагласио да су САД у контакту са израелским властима од напада у недељу увече и додао да Вашингтон неће вршити даље процену по том питању док израелска војска не заврши истрагу, преноси "Тајмс оф Израел".

Упитан о извештајима да је у уторак у Рафи убијена 21 особа, Милер је рекао да је свестан медијских навода, као и да израелска војска пориче убиства. Додао је да су САД затражиле додатне информације од Тел Авива.

Он је нагласио да израелске операције у Рафи још нису прешле "у оно што САД дефинише као велику офанзиву".

"Настављамо да подржавамо њихове снаге док легитимно прогоне терористе Хамаса, а то наравно укључује употребу оружја које је обезбедила Америка. Очекујемо ипак да се то учини на начин који минимизира штету над цивилима", закључио је Милер. 

"Ал Џазира" је јавила да је у уторак убијена најмање 21 особа, а да су десетине људи рањени у новом израелском нападу на насеље Ал-Маваси у западном делу града Рафа на југу Појаса Газе.

У претходном израелском нападу на избеглички камп у Рафи у недељу, убијено је најмање 45 особа, углавном жена и деце, док је више од 250 Палестинаца рањено. Тај напад се догодио у близини логистичке базе Агенције УН за палестинске избеглице (УНРВА) у Тал ал-Султану, а тај потез Израелаца наишао је на осуде међународне заједнице.

image