Свет

"Форбс": Украјина преувеличава своје војне успехе

Амерички лист је анализирао саопштења украјинског лидера Владимира Зеленског и Министарства одбране и дошао до закључка да се не могу сви губици потврдити из независних извора
"Форбс": Украјина преувеличава своје војне успехеGetty © Pierre Crom

Украјина је вероватно преувеличала број руских борбених авиона за које тврди да их је оборила, преноси "Форбс".

Амерички лист је анализирао саопштења украјинског лидера Владимира Зеленског и Министарства одбране и дошао до закључка да се не могу сви губици потврдити из независних извора.

Тако Кијев тврди да је 110. механизована бригада оборила чак седам руских јуришних авиона Су-25 између 4. и 25. маја, међутим, како наводи "Форбс", свега два од седам наводних обарања се може потврдити визуелним доказима.

Важно је нагласити да се ови "визуелни докази" односе на "мутну фотографију нечега што гори на земљи" и на "видео који можда приказује ракету која погађа авион у ниском лету".

"Једини преостали визуелни 'доказ' који је објавила 110. механизована бригада потиче из видео-игре", наводи амерички лист и додаје да је вероватније да је поменута јединица "оборила највише два руска јуришна авиона за мање од месец дана".

"Форбс" се у свом тексту позива на портал "Орикс", који важи за "независан" извор који видео-снимцима и сликама потврђује губитке обеју страна у сукобу. Међутим, у више наврата су разоткривани случајеви у којима је овај портал губитак једног средства ратне технике (било да се ради о авиону, тенку, систему ПВО итд.) приказивао као више губитака и то употребом слика истог средства из различитих углова.

image