Свет

"Политико": Нико више не дели ентузијазам за Бајдена

Демократе сада морају да се баве сукобом у Украјини и ратом између Израела и Хамаса, који је дубоко поделио њихове редове и допринео осећају хаоса, али најважнији разлог незадовољства и даље је висока инфлација
"Политико": Нико више не дели ентузијазам за БајденаGetty © Kevin Dietsch

У Демократској странци влада осећај страха због могућности да садашњи председник Џозефа Бајден изгуби на наредним изборима, а овај страх се проширио чак и међу највишим званичницима и стратезима који су раније веровали у победу, преноси "Политико".

Према изјавама десетак страначких лидера и оперативаца, јаз између онога што демократе јавно изјављују и онога што говоре својим пријатељима све је дубљи.

"Не желите да будете онај који ће први рећи да смо осуђени на пропаст, да је кампања лоша или да Бајден прави грешке", рекао је неименовани функционер Демократске странке, који је у контакту са Белом кућом.

Наравно, он је говорио под условом да остане анониман.

Према анкетама, Доналд Трамп води у већини држава. Осим тога, у априлу је прикупио много више новца од Бајдена.

Забринутост је нарочито порасла последњих дана, када је Трамп покушао да придобије латиноамеричке и афроамеричке гласаче у Њу Џерсију и Њујорку, који су важили за најлибералније округе у земљи. Сада изгледа да ће Трамп и тамо победити.

Иако је дуго заостајао за Бајденом у прикупљању новца, Трамп је и у томе надмашио актуелног председника. Прошлог месеца прикупио је рекордних 50 милиона долара у Палм Бичу на Флориди.

Утицајни демократа, који је говорио за "Политико", навео је најмање двадесетак разлога због којих би садашњи председник могао да изгуби изборе - од имиграције, преко и даље високе инфлације, све до Бајденових година.

Демократа је додао: "Списак онога у чему смо добри је изузетно кратак".

Очекује се да ће предстојеће окупљање демократа у Бостону Бајдену донети око шест милиона долара. Али, гувернерка Масачусетса Маура Хили каже да је то премало.

"Хвала онима који су отворили своје новчанике", рекла је Хилијева и додала: "Али желели бисмо да нађемо много више патриота који верују у ову земљу".

Било је неколико тренутака у Бајденовом мандату у којима су се његови сарадници подсмевали суморним предвиђањима о успеху њиховог кандидата на изборима. Један од разлога је Трампов недостатак партијске инфраструктуре у кључним државама.

Инфлација, сукоб у Украјини, рат у Гази…

Неименовани саветник у Бајденовој кампањи тврди да је председников тим сматрао да ће Трамп бити натеран да се брани од оптужби за нападе на демократију, укидања права на абортус или због корпоративних интереса.

Како је рекао председник општине Менхетн Марк Левин: "Сада је број људи у Њујорку, укључујући и припаднике мањина, који говоре позитивне ствари о Трампу, постао већ алармантан."

Демократе сада морају да се баве сукобом у Украјини и ратом између Израела и Хамаса, који је дубоко поделио њихове редове и допринео осећају хаоса.

Међутим, посланик Ричи Торес из Њујорка, познат по ватреној одбрани Израела, указао је на раст цена намирница као најважнији разлог за забринутост.

"Највећи политички изазов са којим се председник суочава је инфлација", сматра Торес.

Иначе, Трамп би требало почетком јуна да се појави на окупљању републиканаца у Сан Франциску, чији ће домаћин бити инвеститор Дејвид Сакс.

Као и у Њујорку, и калифорнијске демократе се припремају за још Трампових посета. Како је рекла Хармит Дилон, чија је адвокатска канцеларија заступала Трампа у правним споровима, Сан Франциско се дубоко променио.

"Нико више не дели ентузијазам за успех Џозефа Бајдена", додала је.  

image