Свет

Сијарто пркоси Бриселу: Ниједан мађарски војник неће ићи у Украјину

Мађарску омладину нико неће одвести на украјински фронт, поручио је министар спољних послова Мађарске
Сијарто пркоси Бриселу: Ниједан мађарски војник неће ићи у УкрајинуGetty © Dursun Aydemir/Anadolu

Будимпешта не жели да учествује у сукобу у Украјини и неће послати тамо ни једног јединог мађарског војника, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Мађарска је шокирана изјавама о слању западних трупа у Украјину, могућој употреби нуклеарног оружја или чак увођењу обавезне војне обавезе у Европи, изјавио је данас у Минску мађарски министар.

"Ми Мађари смо већ платили огромну цену, без обзира на то што то уопште није наш рат. Циљ Мађарске је јасан – желимо да останемо подаље од рата у суседној Украјини", рекао је Сијарто.

Нема војног решења за рат, "на бојном пољу постоје само смрт и разарања", указао је Сијарто. "Пут ка миру почиње прекидом ватре и мировним преговорима који следе", рекао је он и замолио Белорусију да "учини све да осигура да се рат, патња и бесмислена убиства заврше у Украјини и да сви поново можемо да живимо у миру у региону".

Поновна појава блокова у свету представља "озбиљан дугорочни ризик", рекао је Сијарто и додао да је то против интереса Мађарске која тежи повезивању и међународној сарадњи са што мање санкција и што више сарадње.

Мађарска Влада неће дозволити никоме да пошаље мађарску омладину на украјински фронт, рекао је дан раније Сијарто, указујући да је влада земље одбацује идеју о обавезном служењу војног рока у Европској унији.

"Морамо да одбацимо саму идеју о европској регрутацији. Морамо јасно да ставимо до знања да мађарску омладину нико неће одвести на украјински фронт, ни силом ни на основу било какве одлуке", прецизирао је мађарски министар, коментаришући предлог лидера главне фракције у Европском парламенту Манфреда Вебера о увођењу војне обавезе у ЕУ.

Према речима Сијарта, идеја европског војног рока је замишљена како би се млади Европљани слали на украјинско-руски фронт.

"А ми тачно знамо како то функционише. Онај ко је најближи иде први", рекао је Сијарто.

Претходно је и мађарски премијер Виктор Орбан одбацио идеју о обавезном служењу војног рока у ЕУ, назвавши је лудом и с поруком да се Будимпешта противи томе да се одлука о служењу војног рока мађарских грађана доноси "у Немачкој или у Бриселу".

"У Бриселу узалуд разбијају главу око враћања обавезног војног рока у ЕУ, јер Будимпешта неће дозволити да се њени грађани шаљу да учествују у туђем рату", поручио је Орбан.

image