Свет

Лондон дозволио Кијеву да користи "сторм шедоу" за нападе на руску територију

Према информацијама "Блумберга", Лондон је дозволио Кијеву да користи његове ракете у нападу на територију Руске Федерације
Лондон дозволио Кијеву да користи "сторм шедоу" за нападе на руску територијуGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Украјинске оружане снаге испаљују ракете "сторм шедоу" британске производње на Русију, уз дозволу Лондона, преноси "Блумберг".

"Већ имамо преседан. На пример, Велика Британија је раније дозволила Украјини да користи ракете дугог домета 'сторм шедоу' које су испоручили", преноси лист.

Лондон још није званично објавио дозволу украјинским оружаним снагама да нападну руску територију у дубини, иако је то раније најавио британски министар спољних послова Дејвид Камерон, известио је раније "Вашингтон пост".

Притом, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је савезнике да дозволе Украјини да користи оружје Алијансе у нападима на војне циљеве на територији Руске Федерације.

"Сада када се воде многе борбе у Харкову, близу границе, ускраћивање могућности Украјини да користи ово оружје против легитимних војних циљева на руској територији им отежава одбрану", рекао је он у интервјуу за "Економист".

Кремљ је поручио да је НАТО већ у директном сукобу са Русијом и да својом војном реториком Алијанса повећава ескалацију сукоба у Украјини.

image