Свет

Блинкен обећао Молдавији помоћ у борби против "руског утицаја", у Кишињеву га сачекали протести

Амерички дипломата је рекао да ће 85 милиона долара отићи на јачање енергетске инфраструктуре, а да је 50 милиона усмерено на ремонт енергетске и пољопривредне индустрије и "одвраћање од дезинформација"
Блинкен обећао Молдавији помоћ у борби против "руског утицаја", у Кишињеву га сачекали протести© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Амерички државни секретар Ентони Блинкен данас је обећао 135 милиона долара помоћи Молдавији за енергетску безбедност и за сузбијање наводних "руских дезинформација" на путу ка ЕУ.

Блинкен је у посети источној Европи, а данас је у главном граду Молдавије најавио помоћ на конференцији за новинаре са председницом Мајом Санду.

Он је рекао да ће 85 милиона долара отићи на јачање енергетске инфраструктуре, а да је 50 милиона усмерено на ремонт енергетске и пољопривредне индустрије и "одвраћање од дезинформација".

"То ће ојачати способност Молдаваца да се одупру руском мешању, да одрже слободне и поштене изборе, да наставе путем ка Европској унији и западним интеграцијама, да створе више економских прилика", рекао је Блинкен.

САД су Молдавији дале финансијску помоћ од 774 милиона долара од почетка сукоба у Украјини у фебруару 2022, а од тога је око 300 милиона долара било намењено за енергетску безбедност, преноси АП.

Данас су одржани протестни скупови испред амбасаде САД у Кишињеву и на путу који повезује аеродром са градом. Демонстранти су носили натписе "Блинкен, иди кући" и "Не треба нам рат". Избили су сукоби између демонстраната и полиције.

Блинкен ће увече отпутовати у Праг на неформални састанак министара спољних послова НАТО-а 30. маја.

Ситуације у Грузији, Молдавији и Украјини биће на дневном реду састанка, који ће бити последње велико дипломатско окупљање алијансе пре него што се лидери састану на самиту поводом прославе 80. годишњице НАТО-а у јулу у Вашингтону.

image