Свет

"Блумберг": ЕУ жели преговоре о чланству Украјине до краја јуна, Мађарска блокира процес

Будимпешта преузима председавање 1. јула, отежава процес придруживања Кијеву и блокира кључну финансијску и војну подршку украјинској влади
"Блумберг": ЕУ жели преговоре о чланству Украјине до краја јуна, Мађарска блокира процесGetty © Nicolas Economou/NurPhoto

Европска унија има за циљ да отпочне преговоре већ 25. јуна са Украјином о чланству у блоку, како би помогла у подизању морала Кијеву, али тек треба да у потпуности превазиђе приговоре Мађарске, јавља "Блумберг".

"Скоро свих 27 држава чланица подржавало је покретање преговора у време одржавања састанка Савета за опште послове који је одржан у Луксембургу 25. јуна, кажу људи упознати са овим питањем", наводи се у тексту и додаје:

"До сада су, међутим, питања која је покренула мађарска влада компликовала споразум о оквиру који би омогућио блоку да започне преговоре."

Како наводи медиј, Европска комисија је још у марту предложила преговарачки оквир за успостављање смерница и принципа за приступне преговоре, након одлуке лидера ЕУ да отворе преговоре о чланству са Украјином у децембру.

Белгија, која председава Европском унијом, по принципу ротације до краја јуна, залагала се за почетак преговора током свог мандата, док Мађарска, која преузима председавање 1. јула, отежава процес придруживања Кијеву и блокира кључну финансијску и војну подршку украјинској влади.

Према писању "Блумберга", амбасадори ЕУ разговарали су у среду о преговарачким оквирима за процес придруживања Украјине и Молдавије које је предложила Европска комисија.

Ипак, "Мађарска је наставила да блокира одлуку, наводећи забринутост, укључујући заштиту мађарских мањина у Украјини, што је дугогодишњи захтев на коме Брисел и Кијев инсистирају да је испуњен", рекли су за "Блумберг" извори, који су желели да остану анонимни.

"Будимпешта је такође захтевала и друге значајне измене приступног оквира, укључујући и неке које се односе на трговину, корупцију и пољопривреду", рекао је дипломата ЕУ.

Као резултат тога, "одлука је мало вероватно да ће одлука бити донета данас и могло би да буде одлучено када се лидери ЕУ окупе на неформалној вечери 17. јуна, после европских избора".

Чак и уз зелено светло држава чланица ЕУ, преговори о чланству ће трајати годинама, јер је пут до чланства дуг и компликован. Хрватска је последња земља која је приступила блоку и њена пријава је трајала 10 година пре него што је званично прихваћена 2013. године.

image