Од Скитије до Северне Кореје: Историја употребе измета у ратовању

Балони смећа и измета који су завршили у Јужној Кореји најновији су пример употребе балеге, или људског измета у сукобу

Јужнокорејци су се ове недеље суочили са другачијим видом одмазде када је Северна Кореја наводно послала преко границе више од 150 белих балона пуних смећа и фекалија.

"Гардијан" подсећа да ово није први пут да се измет користи у сукобима или протестима.

Скитске стреле

Верује се да употреба измета у ратовању сеже још у пети век пре нове ере.

Скити, који су живели на територији која се протезала широм централне Азије, користили су стреле умочене у отров направљен од мешавине змијског отрова, људске крви и балеге, или људских фекалија.

Отров који би доспео у рану вероватно је изазивао шок или гангрену.

Затвор пилећег измета

Кук Ки КаЈ, такође познат као затвор пилећег измета, саградили су француски окупатори на Тајланду 1893. године за тајландске борце отпора.

Затвор ширине 4,4 метра и 7 метара био је прекривен кокошињцем из којег је пилећи измет падао на затворенике.

Панџи штапови Вијетконга

Панџи штапови су били врста замке коју је користио Вијетконг током рата у Вијетнаму. Често направљени од наоштреног дрвета или бамбуса, понекад прекривени животињским отровом, биљним отровом или фекалијама, штапови су били сакривени или стављани у јаме у областима преко којих ће вероватно проћи непријатељске трупе.

Лечење повреда које су наносили ови штапови трајало је као и лечење рана од ватреног оружја.

Руски патент за оружје за уништавање фекалија

У Русији је 2009. патентиран прилично креативан изум за војнике који треба да одложе своје фекалије док су затворени у возилима током борбе.

Идеја је укључивала пуњење артиљеријских граната изметом и експлозивом. Ти "специјални пројектили" би се онда испаљивали на непријатељске мете или у безбедну зону.

"Ратови каком" у Кејптауну 2013.

У питању није био рат већ протест. Наиме 2013. године, становници Кејптауна протестовали су против локалне власти јер не чини довољно да обезбеди одговарајуће санитарне услове у општинама.

Власти су обезбедиле преносиве тоалете уместо трајних који могу да се испирају. Демонстранти су зато одлучили да искористе људски отпад из тоалета како би дочарали своју поенту, у акцији за коју је један истраживач рекао да је "буквално одвукао смрад из страћара у центре политичке и економске моћи у Кејптауну".

Демонстранти су бацали кесе са отпадом у владине канцеларије, као и на међународни аеродром у Кејптауну.

Из Северне Кореје с љубављу

Полиција Јужне Кореје упозорила је данас грађане који живе у близу границе са Северном Корејом да се држе подаље од јата балона који су носили кесе са изметом и ђубретом.

Балони су одговор на вишегодишњи обичај активиста из Јужне Кореје који преко границе редовно шаљу пропагандне летке и забрањене предмете попут УСБ уређаја са музиком или холивудским филмовима.

Пјонгјанг је на време упозорио Сеул да ће на њихове провокације одговорити и употребити "снажну моћ самоодбране".