Турска започела масовну производњу сопственог тенка "алтај"

Турска није имала искуства у стварању сопствених тенкова, па је "Отокар" склопио уговор са јужнокорејском компанијом "Хјундаи Ротем" о заједничком развоју прототипа новог тенка

Турска је покренула масовну производњу првог турског тенка "алтај", рекао је шеф одељења за одбрамбену индустрију Халук Гергун.

"Прешли смо на масовну производњу 'алтај' тенкова", рекао је Гергун за ТВ канал ТРТ Хабер.

Оружане снаге Турске добиле су у априлу 2023. године два примерка првог турског тенка "алтај". Обим улагања у производњу резервоара износио је више од 40 милијарди долара.

Он је напоменуо да је дизајн тенка модернизован у складу са савременим борбеним условима.

"Локализован је велики број система којима је тенк опремљен, повећана је борбена ефикасност додавањем ажурираних технологија и иновација, осим тога, у развоју пројекта коришћено је искуство које су турске оружане снаге стекле последњих година", рекао је начелник одељења.

Генерални директор производне компаније "БМЦ" рекао је прошле године за "РИА Новости" да 2025. компанија планира да испоручи прву серију тенкова – 250 јединица.

Пројекат националног тенка "алтај" се реализује у складу са споразумом потписаним у марту 2007. између Министарства одбране Турске и компаније "Отокар". Пошто Турска није имала искуства у стварању сопствених тенкова, "Отокар" је склопио уговор са јужнокорејском компанијом "Хјундаи Ротем" о заједничком развоју прототипа новог тенка.

Као део уговора, "Хјундаи Ротем" је на турску страну пренео све технологије које се користе у корејском тенку К-2 "црни пантер". Први узорак тенка "алтај" представљен је у мају 2011. године на изложби оружја ИДЕФ-2011 у Истанбулу.