Свет

Орбан: Европску комисију воде најгори људи у историји

Будући шеф ЕК требало да има неколико година искуства на месту премијера, јер би тада могао да се адекватно бави "сложеним темама", сматра први човек мађарске владе
Орбан: Европску комисију воде најгори људи у историјиGetty © Photo by Thierry Monasse/Getty Images

Неопходно је отарасити се руководства Европске комисије будући да је најгоре у историји, док нови шеф исте треба да буде политичар који има премијерско искуство, изјавио је председник Владе Мађарске Виктор Орбан.

Одговарајући на питање француског листа "Поинт", Орбан је рекао да је прерано да се наводе конкретна имена могућих кандидата за место шефа ЕК.

"Морамо да се решимо садашњег руководства, ово је најгора комисија коју сам икада видео! Они нису испунили ниједно своје обећање у вези с конкурентношћу, санкцијама, имиграцијом итд. У демократском систему важи то ако не не испуните своје обавезе, одлазите", рекао је Орбан.

Додао је да би будући шеф ЕК требало да има неколико година искуства на месту премијера, јер би тада могао да се адекватно бави "сложеним темама као што су рат, конкурентност и имиграција".

Мађарски премијер је раније рекао да има утисак да иза бројних одлука Брисела не стоје интереси Европе већ Сједињених Држава и напоменуо да би јунски избори за Европски парламент лако могли да промене садашњи однос снага, односно да доведу политичаре који служе интересима људи који су за њих гласали.

Према његовим речима, Брисел сада нема "довољно добре лидере" који би могли да реше проблеме који су настали као последица сукоба у Украјини.

Такође, како каже, Европска унија сноси моралну одговорност за увлачење Украјине у сукоб, јер јој није дала јасан план, а прерано је и преговарати о уласку Кијева у блок пошто се не знају тачне границе и број становника те државе.

"Прво питање је да ли ће Украјина постојати као држава у будућности, с обзиром на разарања изазвана ратом. Ми смо морално одговорни за увлачење Украјине у овај сукоб обећавајући подршку без јасног плана. Ако наставимо у овом духу, у овим условима, преговори о њеном чланству су преурањени", рекао је Орбан у интервјуу за "Поинт".

Мађарски званичник је раније рекао и да Европска унија третира земље чланице као провинције, говорећи им како да живе, уместо да поштује суверенитет сваке државе.

image