Чешка: Паре за куповину муниције за Украјину стижу преспоро

Свега четири од 18 држава које су се прикључиле иницијативи су до сада послале средства за куповину граната

Само четири од 18 земаља које су обећале да ће купити више артиљеријске муниције за Кијев испуниле су своје обавезе, саопштила је Чешка Република која предводи ту иницијативу.

Праг је у фебруару поручио да је пронашао начин да набави 800.000 артиљеријских граната од произвођача ван ЕУ за наоружавање кијевских снага против Москве. Друге западне земље су обећале да ће покрити трошкове набавке.

Чешка министарка одбране Јана Черночова рекла је новинарима након састанка са својим колегама из остатка ЕУ да средства "стижу постепено", те да "не могу наставити са куповином" ако "неке земље које су потписале меморандум још нису послале средства".

"Ово је донекле позив тим владама које су потписале меморандум да пошаљу новац", рекла је она.

Канада, Данска, Холандија и Португал су једине испуниле своје обавезе, рекла је Черночова. Прве испоруке муниције Украјини почеће почетком јуна, додала је она.

Чешки лидери су у марту рекли да су обезбедили финансијске обавезе за покривање пуне цене артиљеријских граната. Председник Петр Павел је тада рекао да се испоруке очекују за неколико недеља. Међутим, саветник за националну безбедност Томаш Појар је напоменуо да Чешка има довољно новца само за прву серију.

Средином априла, премијер Петр Фијала рекао је да се новчаним средствима која су до тада прикупљена може купити 500.000 граната.

Западни медији процењују да ће укупна цена иницијативе износити 1,5 милијарду долара. Чешки званичници изнели су могућност накнадне куповине додатних 700.000 граната, што би значило да би цена укупне набавке 1,5 милиона граната износила 3,3 милијарде долара.

Чешки предлог је имао за циљ да компензује неуспех европских произвођача оружја да довољно брзо опскрбе кијевске снаге муницијом. Како су медији претходно пренели, Русија производи артиљеријске гранате по четвртини цене европских и америчких фабрика. Очекује се да ће их ове године произвести 4,5 милиона, у поређењу са 1,3 милиона, колико производе све западне земље заједно.