Свет

НАТО се спрема: Баук Трамповог реизбора прети Алијанси

Чак и ако САД не изађу из овог војног савеза, НАТО ће бити много рањивији
НАТО се спрема: Баук Трамповог реизбора прети Алијанси© Tanjug/Charly Triballeau/Pool Photo via AP)

Због страха од реизбора Доналда Трампа, земље НАТО-а повећавају војну потрошњу, а генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг припрема финансијски план како би војни савез покушао да заштити од било какве промене политичке реалности која би на њега утицала, јавља Си-Би-Ес.

Бивша Столтенбергова прес секретарка Оана Лунгеску, каже за овај медиј да је предвидљивост важна и за чланице НАТО-а и за Украјину, а да би Столтенбергов план "ослободио САД терета", али им и омогућио да "одрже пуну контролу" над пружањем помоћи Кијеву.

Си-Би-Ес подсећа и да је Столтенберг предложио петогодишњи пакет војне помоћи Украјини који би широј алијанси дао директнију улогу у финансирању.

НАТО је, наиме, принуђен да одговори на изјаве Трампа, који је већ неколико пута током предизборне кампање потврдио да, уколико не испуне обавезе о војној потрошњи, неће штитити НАТО савезнике. У 2023. години, на пример, само  десет земаља од 30 чланица Алијансе трошило је више од 2 одсто БДП-а на одбрану. Оана Лунгеску се нада да ће до јулског самита НАТО-а бити доступни и нови подаци који ће показати да се ситуација поправила.

Истакнути НАТО лобисти, попут бившег америчког саветника за безбедност Џона Болтона и бившег врховног команданта америчких снага у Европи, генерала Бена Хоџиса, дуго су упозоравали да Трамп представља претњу по Алијансу.

И недавна војно-политичка симулација британског Министарства одбране генерално показала да  ће "у случају другог Трамповог председништва, алијанса бити рањива на распад, чак и ако Сједињене Државе не напусте НАТО" .

Према сценарију симулације, Трамп по доласку на власт покушава да склопи мир између Русије и Украјине и, након што су преговори пропали, "смањио је страну помоћ Украјини".

Због недостатка гласова у Конгресу, Трамп, у том случају не може да повуче САД из НАТО-а, али може, пошто ту одлуку доноси администрација Беле куће, да значајно смањи учешће САД у вежбама НАТО-а, укључујући премештање 50 одсто војног присуства САД у Европи у индо-пацифички регион".

Финлеј Гримбл, бивши аналитичар британског министарства одбране, рекао је за телевизијски канал да би "такав сценарио оставио НАТО као 'девастирану, неприпремљену шкољку" пошто би то значило вођење политике "успаваног' НАТО-а".

Гримбл је за Си-Би-Ес рекао да се плаши да ће Трамп искористити чињеницу да амерички официр увек командује снагама НАТО-а. 

"Само кажете врховном команданту НАТО-а да престане да сарађује, престане да спроводи планове и све ће се распасти. И то је оно што је Трамп урадио у симулацији", објашњава Гримбл своју забринутост.

image