Свет

ИДФ: Израел има "оперативну контролу" над границом Газе са Египтом

Израелска војска је саопштила да је то подручје служило као "појас за спасавање" за Хамас
ИДФ: Израел има "оперативну контролу" над границом Газе са Египтом© Tanjug/AP Photo/Jehad Alshrafi

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су успоставиле потпуну контролу над границом Газе са Египтом. Саопштење је објављено усред све већег притиска на Израел да заустави свој рат против Хамаса у Гази, који траје готово осам месеци.

"Сада смо стекли оперативну контролу над рутом Филаделфи", рекао је портпарол ИДФ-а контраадмирал Данијел Хагари, алудирајући на кодно име граничног подручја. Он је ту руту описао као "појас за спасавање" који Хамас користи за шверц оружја и извођење напада на Израелце.

Хагари је рекао и да је на десетине ракета откривено у близини египатске границе и да је Хамас користио то подручје у прошлости да гађа Тел Авив и друге израелске градове. Он је такође рекао да су израелске снаге откриле око 20 Хамсових тунела испод града Рафа на југу Газе као део "стратегије људског штита" те милитантне групе.

"До сада смо елиминисали око 300 терориста у Рафи", рекао је Хагари и додао да су у недавним борбама погинула три израелска војника.

Локални медиј "Ел Кахера њуз" цитирао је "египатски извор на високом нивоу" који је негирао постојање тунела дуж египатске границе. "Израел користи ове наводе да оправда наставак операције на палестински град Рафа и продужавање рата у политичке сврхе", рекао је извор, преноси "Ал Џазира".

Међународни притисак расте на јеврејску државу да обустави операције у густо насељеној палестинској енклави, посебно у Рафи, која је преплављена избеглицама из северне Газе, у складу са наредбама ИДФ за евакуацију.

Иако Израел инсистира на томе да користи само високопрецизно оружје и детаљно проверава своје мете, премијер Бенјамин Нетанјаху признао је да је смрт најмање 45 цивила у недељу била "трагична грешка".

Према војсци, гелери од напада на високе команданте Хамаса у Рафи запалили су оближњи резервоар за гориво и изазвали велики пожар у избегличком кампу. Напад је изазвао оштру осуду европских земаља, укључујући Француску и Британију. САД су, међутим, саопштиле да трагедија неће довести до промене њихове политике према Израелу.

Израел је објавио рат Хамасу након што је милитантна група извела изненадни напад на градове на југу Израела 7. октобра, убивши око 1.200 људи и узевши више од 200 талаца. Преко 36.000 Палестинаца је од тада убијено током израелских операција у Гази, према локалним властима.

image