Свет

Ле Пенова упозорава: Макронов став о Украјини је корак ка светском рату

Противим се томе да се Украјини дозволи да гађа циљеве на руској територији оружјем које испоручује Запад, поручила је лидер француске деснице из Националног окупљања Марин ле Пен
Ле Пенова упозорава: Макронов став о Украјини је корак ка светском рату© Sam Tarling/Getty Images

Став председника Француске Емануела Макрона, који је подржао украјинске нападе на војне објекте на територији Русије, још један је корак ка светском рату, упозорила је лидер француске деснице из Националног окупљања Марин ле Пен.

"Макрон жели да Француска уђе у рат. Његова изјава је додатни корак ка томе. Против сам тога и сматрам да ће то да изазове колосални ризик по безбедност наших грађана", изјавила је Ле Пенова за радио Франсинфо.

Она је истакла да подржава испоруку само одбрамбеног наоружања Кијеву.

"Противим се томе да се Украјини дозволи да гађа циљеве на руској територији оружјем које испоручује Запад. То је механизам уласка у трећи светски рат. Противим се свему што може да изазове ризик избијања светског сукоба у којем би Француска била на првој линији фронта", нагласила је.

Према њеним речима, неопходно је вратити се преговорима, а Макрон уместо тога припрема друштво за најаву слања трупа у Украјину.

"Неопходно је наћи пут ка дијалогу. Свако зна да победа неће бити војна. Једини пут је проналазак начина за преговоре. Украјини треба пружити помоћ без слања војске. Макрон нас припрема на слање војске у Украјину што је још један забрињавајућ потез. Или ћемо констатовати да победа неће бити војна, или настављамо у облику Стогодишњег рата", указала је.

Ле Пенова је додала да нико осим Украјине и Русије то не може да реши.

"Неке земље могу да покушају да зближе своје позиције. Француска то више не ради", закључила је лидер француске деснице из Националног окупљања.

image