Бујакевич: Украјина потребна Западу искључиво као инструмент у борби против руске државности

Стални представник Русије у ОЕБС-у Максим Бујакевич каже да је очигледно да Западу није потребна Украјина ни као чланица ЕУ ни као пуноправна чланица НАТО-а

Западу Украјина није потребна ни као чланица Европске уније, ни као пуноправна чланица НАТО-а, већ као инструмент у борби против руске државности, изјавио је данас, на састанаку Сталног савета ОЕБС-а, заменик сталног представника Русије у тој организацији Максим Бујакевич.

''Данас је очигледно да Западу није потребна Украјина ни као чланица ЕУ ни као пуноправна чланица НАТО-а. Они јасно стављају до знања: Кијев неће добити никакве позиве у ове структуре у догледној будућности", рекао је Бујакевич.

Међутим, према речима дипломате, са својим становништвом, ресурсима и територијом, Украјина је Западу и даље потребна "као инструмент у борби против руске државности", преносе РИА Новости.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг признао да у алијанси нема консензуса о датуму уласка Украјине у алијансу, а да се морају створити политички услови.

На самиту ЕУ 14. децембра прошле године одлучено је да се започну преговори о будућем чланству у Европској унији са Украјином и Молдавијом, подсећа руска агенција.