Свет

Зелено светло из Данске: Украјина ће моћи да користи Ф-16 за нападе на Русију

Треба да постоји могућност напада на војне објекте на територији агресора, а уједно то је и део самоодбране, оценио је дански министар спољних послова Ларс Леке Расмусен
Зелено светло из Данске: Украјина ће моћи да користи Ф-16 за нападе на Русијуwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Данска ће дозволити Украјини да користи ловце Ф-16 након што буду испоручени Кијеву за гађање циљева у Русији, изјавио је дански министар спољних послова Ларс Леке Расмусен. 

"Ово није нов став, био је у плану предаје (ловаца Ф-16). Када смо разматрали ово са комитетом данског парламента за спољну политику, јасно смо разумели да је то део самоодбране и да такође треба да постоји могућност напада на војне објекте на територији агресора", истакао је Расмусен.

Наиме, Холандија и Данска су прве пристале да Украјини обезбеде Ф-16, док је Бела кућа потврдила да ће Кијев након завршене обуке пилота добити борбене авионе трећих земаља.

Министарка одбране Холадније Кајса Олонгрен рекла је да Хаг очекује да ове године пошаље прве ловце Ф-16 Оружаним снагама Украјине. 

Министарка спољних послова Белгије Ађа Лабиб напоменула је да ће Брисел пребацити 30 таквих авиона у Кијев до 2028. године, а да би први ловци требало да стигну 2024. године.

У последње време западни политичари све чешће траже да се украјинским оружаним снагама дозволи извођење удара на руској територији, па је тако генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упутио такав позив, поручивши да су неки савезници већ укинули таква ограничења.

image