Свет

Израел: Бени Ганц поднео предлог закона о ванредним изборима

Ганц је средином месеца најавио да ће се његова опозициона странка Националног јединства повући из коалиционе владе ако план за послератно управљање Газом не буде консолидован и одобрен до 8. јуна
Израел: Бени Ганц поднео предлог закона о ванредним изборима© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Израелска странка Националног јединства, коју предводи министар ратног кабинета Бени Ганц, поднела је предлог закона о распуштању израелског парламента и одржавању ванредних избора у земљи, пренео је израелски лист "Харец".

У Израелу се недељама одржавају протести са којих се позива на превремене изборе, а демонстранти тврде да влада премијера Бенјамина Нетанјахуа лоше управља ратом у Гази и да није учинила довољно да постигне договор са палестинским Хамасом о повратку талаца из палестинске енклаве, пише "Ал Џазира".

Ганц је средином месеца најавио да ће се његова опозициона странка Националног јединства повући из коалиционе владе ако план за послератно управљање Газом не буде консолидован и одобрен до 8. јуна, чиме је довео у питање будућност израелске владе.

Нетанјаху га је након тога оптужио да "упућује ултиматум премијеру, уместо Хамасу", а да би испуњење његових захтева значио "крај рата и пораз Израела, напуштање већине талаца, остављање Хамаса на власти и стварање палестинске државе".

image