Свет

Столтенберг поновио: Украјина има право да удара војне циљеве у Русији

НАТО ће преузети више функција у координацији помоћи Украјини како би се минимизирали претходни неуспеси и кашњења у снабдевању, поручио је генерални секретар Алијансе
Столтенберг поновио: Украјина има право да удара војне циљеве у Русији© Sean Gallup/Getty Images

НАТО намерава да преузме више функција на самиту у Вашингтону у јулу ове године у координацији војне помоћи Кијеву како би се избегло понављање кашњења и грешака у испорукама, изјавио је генерални секретар Јенс Столтенберг.

"Разговараћемо о томе како НАТО може да игра већу улогу у координацији испоруке војне подршке и обуке како би се минимизирали претходни неуспеси и кашњења у снабдевању. Стога сам предложио и успостављање вишегодишњег финансијског оквира за помоћ Украјини како би се утврдио финансијски минимум за обезбеђивање набавки и да бисмо били уверени у транспарентност и предвидљивост помоћи Украјини", казао је Столтенберг на конференцији у Прагу.

Он је претходно за у интервјуу листу "Вангардија" поново изјавио да Украјина "има право да гађа војне циљеве на територији Русије".

"Кијев има право да се брани, а ми имамо право да му помогнемо да то право оствари, укључујући и нападе на легитимне војне циљеве у Русији", поновио је Столтенберг.

Он је такође поздравио најаву шпанске владе о испоруци оружја Украјини од више од милијарду евра, рекавши да то "демонстрира кључну улогу коју Шпанија игра".

Коментаришући изјаве на Западу о ударима на руску територију, у Руској Федерацији су их назвали несмотреним и навели да изазивају директну војну конфронтацију са Москвом. 

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је изјаву генералног секретара НАТО назвао провокативном, напоменувши да је НАТО већ у директном сукобу са Русијом и да својом војном реториком Алијанса повећава ескалацију сукоба у Украјини.

Он је у интервјуу за лист "Известија" назвао контрадикторним позиве генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да се украјинским Оружаним снагама дозволи напад на руску територију западним оружјем и да се спречи учешће НАТО-а у сукобу.

image