Свет

Пресудили Трампу: Крив је по 34 тачке оптужнице

Доналд Трамп је први председник у историји САД који је осуђен за кривично дело
Пресудили Трампу: Крив је по 34 тачке оптужнице© AP Photo/Seth Wenig, Pool

Порота од 12 чланова разматрала је да ли је Трамп крив за 34 тачке оптужнице за фалсификовање пословних докумената, који су повезани са наводним прикривањем тајних исплата новца звезди филмова за одрасле Сторми Данијелс и прогласили су га кривим.

Службеник суда питао је пороту да ли сматра Доналда Трампа кривим. Поротници су одговорили "Да", било је довољно да се само један поротник изјасни да није крив како пресуда не би била валдина.

Доналд Трамп је први председник у историји САД који је осуђен за кривично дело, преноси Танјуг. 

Он се изјаснио да није крив по оптужбама у овом случају и негира аферу са Данијелсовом, преноси Си-Ен-Ен.

Тужиоци су недељама покушавали да докажу да је Трамп свесно плаћао свом бившем адвокату Мајклу Коену месечне рате од 35.000 долара како би му отплатио 130.000 долара намењених да се Данијелсова спречи да изађе у јавност са наводима о афери са Трампом непосредно пре дана избора 2016. године.

Трамп је рекао да не зна ништа о надокнади трошкова Коену и негирао је наводни сексуални однос са Сторми Данијелс.

Тужилац Џошуа Стајнглас је у завршној речи позвао поротнике да размотре шире импликације Трамповог прикривања информација, као што је утицај на изборни процес контролисањем информација које долазе до бирача.

Пресуда неће спречити Трампа да настави предизборну кампању нити да преузме положај председника ако победи на изборима, преноси "Глас Америке".

Према анкетама, између Трампа и актуелног председника Џозефа Бајдена се води тесна трка. Анкета Ројтерса и Ипсоса, међутим, показује да би Трамп могао да изгуби подршку ако буде проглашен кривим.

Против бившег председника су подигнуте још три оптужнице, али се не очекује да ће та суђења бити одржана пре избора у новембру. Трамп се и у тим случајевима изјаснио да није крив.

image