Свет

РТ анализа: Доналд Трамп и "хашки" процес у Њујорку

Све ово звучи познато јер подсећа на понашање злогласног трибунала за ратне злочине, који је измишљао законе, процедуре и стандарде кривице у ходу – све док је требало да суди Србима. Сада је та "хашка правда" постала оруђе унутарамеричке политичке борбе
РТ анализа: Доналд Трамп и "хашки" процес у Њујорку© Elizabeth Williams via AP

Бивши – а можда и будући – председник САД, Доналд Трамп, проглашен је кривим по све 34 тачке оптужнице за "фалсификовање пословних докумената" у четвртак у Њујорку.

Тиме је постао први и једини амерички председник у историји који је осуђен за кривично дело. Тај "трофеј" може да стави на полицу са своја два импичмента, што је такође јединствен подвиг.

Сам Трамп је суђење прогласио за политички мотивисани лов на вештице, како би демократе и председник Џо Бајден могли да га се реше као озбиљног противкандидата на предстојећим изборима. 

Све што се тиче тог суђења, од саме оптужнице до идентитета судије и тужиоца, ишло је у прилог Трамповој тези. Наиме, јавни тужилац на Менхетну, Алвин Брег, је демократа који се отворено кандидовао – то је у Америци изабрана функција – на платформи да ће за нешто осудити Трампа. 

Судија Хуан Мершан, рођен у Колумбији, одбио је да преда предмет неком другом, иако је његова кћерка политички консултант који ради за демократе – а по њујоршком уставу, мора да буде "шест колена" размака да не би био пристрасан. Мершан је исто тако дао донацију Бајдену и председавао суђењима против Трампове фирме и његовог бившег шефа кампање Стива Бенона.

Већина становника Менхетна је те 2016. гласала за Хилари Клинтон а 2020. за Бајдена, тако да су шансе да порота буде иоле непристрасна од почетка биле минималне.

Што се саме оптужнице тиче, она је почивала на изузетно креативној интерпретацији закона. Наиме, у јесен 2016. је Трампов адвокат Мајкл Коен платио 130,000 долара порно-глумици Сторми Данијелс, како би је наводно ућуткао да медијима не открије своју наводну аферу са Трампом од пре деценију раније.

Данијелсова је после под заклетвом изјавила да те афере никада није ни било – али судија Мершан није дозволио да се то унесе у записник.

Према Брегу, Трамп је онда Коену вратио те паре на месечне рате, и тако направио донацију својој изборној кампањи коју није пријавио, чиме је "прикрио штетне информације и незаконите радње од америчких гласача пре и после избора 2016.". Брег је сваки чек, фактуру и уплатницу рачунао као посебан случај "фалсификације пословних докумената", и тако дошао до 34 тачке оптужнице.

Коен је иначе на процесу сведочио како је у ствари он предложио да се Данијелсовој плати како би те паре узео за себе – другим речима, да је изнуђивао свог послодавца. 

"Чак и овлашни преглед доказа показује да овај случај не почива ни на чему", жалио се у среду стручњак за уставно право Џонатан Турли. По њему је Брег узео федерални прекршај који је већ застарео и претворио га у локално кривично дело "логиком која је до те мере кружна да се од ње добија вртоглавица".

Ништа мање контроверзна није била ни Мершанова инструкција поротницима о томе шта би требало да виде.

"Нисте видели кишу, али видите да су улице мокре и да пролазници носе кишобране и мантиле. Под тим околностима, можете да разумно закључите да је преко ноћи падала киша", изјавио је судија.

Све ово звучи познато јер подсећа на понашање злогласног трибунала за ратне злочине у Хагу, који је измишљао законе, процедуре и стандарде кривице у ходу, све док је требало да суди Србима. Сада је та "хашка правда" постала оруђе унутарамеричке политичке борбе. 

Демократе су, дабоме, тријумфално реаговале на пресуду, кличући да је Трамп сада "осуђени злочинац". Реакција републиканаца је ишла од убеђења да ће Трамп сигурно да добије предстојеће изборе, до страха да ће овако отворено политички процес да уништи САД.

Коментатор Мајк Церновић је описао пресуду као "терористичку бомбу која је разнела наш правни поредак. Напад на нивоу 11. септембра".

"Демократе су прешле Рубикон", вајкао се издавач листа "Федералист", Шон Дејвис. "Не знам како ће земља ово преживети", додао је он.

"Ово неће зауставити Трампа. Он ће добити изборе, ако га пре тога не убију. Али ово је крај најпоштенијег правног поретка на свету", закључио је ТВ водитељ Такер Карлсон.

По свему судећи, Трамп и његове присталице намеравају да се жале на пресуду и да победе на предстојећим председничким изборима. Шта ће се десити ако за жалбу буде надлежан судија сличног кова, а избори буду "утврђени" као 2020, нико у САД се не усуђује ни да помисли.

image