Свет

Израелски медији: Нетанјахуов саветник изјавио да нема окончања рата зарад договора о таоцима

Ханегби сматра да ће израелска влада моћи да постигне прву фазу споразума са Хамасом, која ће омогућити ослобађање жена, старијих и рањених талаца
Израелски медији: Нетанјахуов саветник изјавио да нема окончања рата зарад договора о таоцима© Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Израелски саветник за националну безбедност Цаки Ханегби наводно је рекао да актуелна влада неће пристати да оконча рат против Хамаса у замену за ослобађање свих преосталих талаца које држи та палестинска милитантна група.

"Тајмс оф Израел" пише да је, према транскриптима са састанка Ханегбија са породицама талаца до којих је дошао израелски "Канал 12", он то рекао током састанка.

Како се наводи, Ханегби је појаснио да мисли да ће израелска влада моћи да постигне прву фазу споразума са Хамасом, која ће омогућити ослобађање жена, старијих и рањених талаца.

У другој и трећој фази Хамас би ослободио преостале таоце, мушкарце и војнике, а затим би вратио тела убијених талаца, којих је 37 према подацима ИДФ-а.

Ханегбијеви коментари указују на то да влада верује да ће Хамас одбити да ослободи остале таоце осим ако Израел не пристане да оконча рат, пише "Тајмс оф Израел".

Хамас је у четвртак саопштио да је обавестио посреднике у преговорима о прекиду ватре, као и да су спремни да постигну "потпуни споразум", укључујући свеобухватан споразум о размени талаца и заробљеника, ако Израел "заустави рат и агресију на људе у Гази".

Током састанка са рођацима талаца, Ханегби их је уверио да ће Израел обезбедити спровођење прве фазе споразума у ​​року од неколико месеци, али да не верује да ће актуелна влада постићи договор и зауставити рат у замену за таоце, наводи портал.

Додаје се да је Ханегби за "Канал 12" потврдио да се састао са породицама талаца, али је рекао да се такви разговори не снимају и да се не износи њихов садржај.

"Нећу мењати ту праксу, чак ни после данашњег састанка. Израел је обавезан да постигне ослобађање свих талаца и то ће учинити", изјавио је Ханегби.

image