Свет

Индија: Да ли ће због рекордне врућине адвокати скинути традиционалне одоре?

У Њу Делхију је ове недеље први пут забележена температура виша од 50 степени целзијуса
Индија: Да ли ће због рекордне врућине адвокати скинути традиционалне одоре?© Photo by Sanchit Khanna/Hindustan Times via Getty Images

Испоставило се да су врућине у главном граду Индије превелике за функционисање појединих судова, те се сада доводи у питању закон који је на снази од 1961. године, а који захтева да адвокати носе тешке црне хаљине и капуте.

Подсећамо, у Њу Делхију је ове недеље први пут забележена температура виша од 50 степени целзијуса, што је приморало власти да ограниче снабдевање водом, затворе школе и поставе јединице за топлотни удар у болницама.

Најмање три виша суда су дозволила правницима да преко лета скину одоре, а од Врховног суда се захтева да то учини општим правилом за све адвокате у земљи, преноси Ројтерс.

Судије једног суда у Њу Делхију одложиле су предмет ове недеље за касније током године, жалећи се на недостатак климатизације и водоснабдевања.

Метеоролози упозоравају да ће топлотни талас у главном граду Индије бити настављен и наредних неколико дана. Грађанима се препоручује да смање боравак на отвореном.

Примећена је и рекордна потрошња електричне енергије због употребе расхладних уређаја.

image