Свет

"Глобал тајмс": Кинеско-арапска сарадња показаће да Блиски исток нема судбину бурета барута

Будући други самит Кине и арапских држава, као и аранжмани између двеју страна пружиће стабилнију и моћнију подршку миру и развоју на Блиском истоку
"Глобал тајмс": Кинеско-арапска сарадња показаће да Блиски исток нема судбину бурета барутаGetty © Photo by VCG/VCG via Getty Images

Кинеско-арапски односи, засновани на солидарности и међусобној помоћи, једнакости и обостраној користи, инклузивности, узајамном учењу и блиској сарадњи, наставиће да јачају у будућности, док ће још једну прекретницу представљати други Кинеско-арапски самит 2026. године, поручио је председник Кине Си Ђинпинг у уводном говору на десетом Форуму за сарадњу Кине и арапских држава (ЦАСЦФ) у Пекингу.

Према речима кинеског лидера, план за заједничку будућност почива на четири принципа: очување мира и стабилности у свету, сарадња у оквиру иницијативе "Појас и пут", коегзистенција између цивилизација и промовисање доброг глобалног управљања, а такав начин сарадње никада раније није постојао на Блиском истоку, преноси "Глобал тајмс".

"Односи Кине и арапских држава никада нису били тако добри као данас. Успостављена су стратешка партнерства са 14 земаља и Арапском лигом, што је већ након нешто више од годину дана од првог Кинеско-арапског самита 2022. донело резултате у областима технологије, трговине, енергетике, али и на пољу свакодневног живота", констатује лист близак Комунистичкој партији Кине.

Током 20 година откад је основан ЦАСЦФ, упркос томе што је Блиски исток доживео велике промене као што су рат у Ираку и Арапско пролеће, форум је успео да преброди олује и покаже све снажнију виталност и привлачност. Реално је зато очекивање да ће други самит Кине и арапских држава и будући аранжмани између двеју страна пружити стабилнију и моћнију подршку миру и развоју на Блиском истоку.

"Продубљивање кинеско-арапске сарадње наставиће да доказује да 'геополитичка шаховница' и 'буре барута' нису судбина овог региона", истиче уредништво "Глобал тајмса", те додаје да ова сарадња није усмерена против трећих страна и није искључива, као и то да позивају земље које подржавају исте вредности да учествују, пошто ће то несумњиво допринети глобалном миру и стабилности.

Сарадња између Кине и арапских земаља већ је показала моћ која је задивила свет, а изградња кинеско-арапске заједнице отворила је нову еру, дајући кинеско-арапским односима светлу будућност.

"Радујемо се што ће две велике древне цивилизације Кине и арапских земаља непрестано стварати више чуда на новом путу изградње заједнице са заједничком будућношћу што ће користити земљама и народима и доприносити миру и развоју у свету", закључује "Глобал тајмс".

image