После пресуде суда у Њујорку: Шта је најгоре што Трампу може да се догоди?

Није претеривање рећи да ће пресуда Доналду Трампу изазвати политички земљотрес од Флориде до Аљаске, а поставља се питање и да ли би његови противници могли да злоупотребе пресуду и спрече га да се кандидује

Након вишемесечних перипетија и најава, "суђење века" у Америци коначно је окончано - некадашњи председник Доналд Трамп синоћ је проглашен кривим по 34 тачке оптужнице за фалсификовање пословних докумената, који су повезани са наводним прикривањем тајних исплата новца звезди филмова за одрасле Сторми Данијелс.

Без претеривања се може рећи да је пресуда против Доналда Трампа историјска - ниједан бивши амерички председник никада није био осуђен за неко кривично дело, да не помињемо чињеницу да је Трамп и актуелни кандидат Републиканске партије.

Због тога је изузетно тешко предвидети како би ова пресуда могла да утиче на популарност некадашњег председника, као и на који начин ће се то одразити на његове шансе на новембарским изборима.

Истраживања јавног мњења спровођена пре пресуде показивала су да пресуда највероватније неће имати значајније последице на бираче: Трампове присталице су читав процес и раније сматрале исполитизованим, док његовим противницима пресуда није била потребна да би гласали против њега.

Међутим, с обзиром да ће избори несумњиво бити изузетно тесни, чак и мала промена подршке једног или другог кандидата би могла да има значајне последице. Од посебног је значаја како ће ова пресуда утицати на малу али значајну кохорту "неопредељених" гласача.

Новинарка Љиљана Смајловић за РТ Балкан истиче да нико не зна какве би последице пресуда могла да има, зато што је реч о преседану.

"Нико не може да зна какав ће бити ефекат пресуде на Трампову политику судбину јер је ово преседан, прекид са 235 година америчке историје током које правосудни систем није коришћен у политичким обрачунима. По томе се Америка разликовала од остатка света, али сада је томе крај", наглашава она.

Наша саговорница додаје да је ово невероватан тренутак у америчкој историји.

"У часу док председник одобрава нападе на територију нуклеарне силе каква је Русија, главна тема у држави је судски процес на ком се решава да ли је поткупљена порно глумица! А то је зато што ова пресуда утиче на најважнију ствар на свету у свакој држави, а то је исход битке за политичку власт у земљи", указује она.

Трампова казна ће бити објављена 11. јула. Иако је мало вероватно да ће некадашњи председник завршити у затвору, он би могао да добије условну казну, што значи да би му била потребна судска дозвола за пут у иностранство. Његови противници ће засигурно покушати да искористе пресуду како би га "саплели" у изборно трци.

Дугогодишњи новинар РТ Америка и аутор емисије "Глас из Америке" Небојша Малић сматра да ће демократе покушати да искористе пресуду како би заплашиле умереније републиканце, пошто не могу да се похвале успесима актуелног председника Џозефа Бајдена.

"Суштина приче о 'осуђенику' је да циља на 'гњецаве' конзервативце у предграђима који, као, неће хтети да гласају за криминалца, већ ће или гласати за 'пристојног' Бајдена или никако. Цела кампања у овом моменту није да се хвале нека наводна Бајденова постигнућа, већ да се шири страх од 'злог' Трампа и дискредитује његов лични карактер", наглашава Малић за РТ Балкан.

Још један начин на који би демократе могле да (зло)употребе пресуду је да покушају да "скину Трампа са гласачких листића", односно да покушају да оспоре његово право да се кандидује на изборима - макар у неким савезним државама.

Судије у појединим савезним државама - углавном оним где су на власти демократе - то су већ покушале крајем прошле године, али је врховни суд САД оборио њихове пресуде и омогућио му да се надмеће на предизборима.

"Политико" је раније данас већ писао како би Трамп могао привремено да изгуби своје гласачко право на Флориди, чиме би био спречен да гласа на изборима у новембру. Међутим, Малић указује да њему не може да буде забрањено да се кандидује на изборима.

"То што је Трамп сада 'осуђени криминалац', како су демократе одмах почеле да говоре, не значи да ће бити склоњен са гласачких листића. Иако многе државе у САД осуђеницима бране да гласају, ни једна им не брани да буду бирани", објашњава он.

Љиљана Смајловић истиче да републиканцима наклоњени медији јављају да је после пресуде Трампу од огромне навале пукао сајт на ком људи донирају новац за Трампову кампању, што указује да ће Трамп у улози политичког мученика и жртве судског прогона, придобити и нове бираче.

"Наредни битан тренутак је 11. јул, када ће суд одлучивати о томе хоће ли Трамп током жалбеног поступка морати у притвор, или можда кућни притвор. Пресуда не може да га скине са листића за председничке изборе, али може да га спречи да води изборну кампању", наглашава она.