Свет

Тајани: Украјина нема дозволу да користи италијанско оружје на тлу Русије

Устав забрањује Италији да дозволи Украјини да гађа руску територију, рекао је италијански министар одбране Гуидо Крозето
Тајани: Украјина нема дозволу да користи италијанско оружје на тлу Русије© Massimo Di Vita/Archivio Massimo Di Vita/Mondadori Portfolio

Украјина нема дозволу Италије да користи оружје које јој испоручи та земља да циља мете на територији Руске Федерације, већ га искључиво може користити "да би се одбило руско напредовање и гарантовала слобода земље", изјавио је министар спољних послова Италије Антонио Тајани.

Тајани је рекао да Италија одбацује рат и да не може да обезбеди оружје за напад на Русију, преноси римски лист "Фато котидијано".

"Италијанско оружје може се користити само на територији Украјине да би се одбило руско напредовање и гарантовала слобода земље. Једно је користити ово оружје на окупираној територији, једно је бранити Украјину, друго је рећи да смо у рату са Русијом", рекао је Тајани.

Министар одбране Гуидо Крозето је, такође, рекао да италијански устав забрањује Италији да дозволи Украјини да гађа руску територију.

"Оружја које дајемо Украјини се нужно мора користити за одбрану Украјине, што значи и нападе на Русе у Украјини, али се не може користити на територији друге државе, рекао је Крозето, преноси Танјуг.

Претходно су западни медији објавили, позивајући се на америчке званичнике, да је администрација председника САД Џозефа Бајдена дала Украјини дозволу да америчко оружје користи у нападу на Русију, али само у близини области Харкова.

Немачка је данас такође саопштила да ће дозволити Украјини да користи немачко оружје за нападе на циљеве унутар граница Русије.

image