Свет

ЕУ увеле санкције Ирану због наводног трансфера оружја Русији и "субјектима који подривају мир"

Како се наводи у саопштењу Савета ЕУ, санкције су уведене и због трансфера беспилотних летелица или пројектила оружаним групама и субјектима који подривају безбедност на Блиском истоку у региону Црвеног мора
ЕУ увеле санкције Ирану због наводног трансфера оружја Русији и "субјектима који подривају мир"Getty © Izzet Keribar

Европска унија увела је данас санкције иранском министру одбране Мохамаду Рези Аштијанију и још неколико физичких и правних лица, које оптужује за наводни трансфер дронова за коришћење у сукобу у Украјини, односно за трансфер дронова и ракета за коришћење на Блиском истоку и региону Црвеног мора.

Савет ЕУ усвојио је рестриктивне мере против шест појединаца и три субјекта због, како је наведено у саопштењу, њихове наводне улоге у трансферу беспилотних летелица Русији.

Мере су уведене и због, како се наводи, трансфера беспилотних летелица или пројектила оружаним групама и субјектима који подривају мир и безбедност на Блиском истоку и у региону Црвеног мора или због учешћа у иранском програму дронова.

Међу онима којима су уведене санкције је и морнарица Корпуса гарде Исламске револуционарне гарде, коју ЕУ оптужује за умешаност у у испоруку иранског оружја, укључујући дронова и пројектила, с циљем да их користе наоружане групе попут Хута и Хезболаха на Блиском истоку и у региону Црвеног мора.

Како преноси Танјуг, санкције укључују замрзавање имовине и забрану путовања у ЕУ, као и забрану давање средстава или економских ресурса, директно или индиректно, наведеним физичким и правним лицима или у њихову корист.

image