Свет

Пољска агенција објавила, па повукла вест о мобилизацији 200.000 људи за Украјину: Оптужили Русију

Пољско Министарство за дигиталне технологије оптужило је – без доказа – РФ за хакерски напад на агенцију ПАП
Пољска агенција објавила, па повукла вест о мобилизацији 200.000 људи за Украјину: Оптужили РусијуGetty © Rafal Olkis

Пољске власти оптужиле су Русију да је хаковала државну агенцију ПАП која је објавила, а потом повукла вест о мобилизацији 200.000 људи који ће бити послати у Украјину.

Лажна вест о делимичној мобилизацији Пољака од 1. јула вероватно је дело хакера које спонзорише Русија са циљем да утиче на предстојеће изборе за Европски парламент, саопштиле су власти.

"Све указује на то да имамо посла са сајбер-нападом усмереним са руске стране", рекао је Кшиштоф Гавковски, заменик премијера који такође води Министарство дигиталних технологија. "Циљ је ширење дезинформација уочи избора за (Европски парламент) и парализа друштва", рекао је он не наводећи никакве доказе за своје оптужбе.

Пољска је, иначе, традиционално непријатељски настројена према Русији и један је од "највећих савезника" Кијева. 

На пољској новинској агенцији ПАП у 14 часова појавио се, под ознаком "најновија вест", извештај о делимичној мобилизацији Пољака са циљем слања у Украјину.

Осам минута касније, агенција је "убила" вест, а затим је издала саопштење у којем се ограђују од текста и наводе да они нису извор.

Како преноси агенција АП, "сајбер-напад" је поновљен, а лажна вест се поново појавила и потом је поново скинута.

Безбедносни званичници кажу да њихови стручњаци раде на проналажењу извора сајбер напада, као и на обезбеђивању ПАП-а од даљих напада.

image