Свет

Русија затражила од САД да саопште своје планове о размештању нуклеарног оружја

РФ је и даље забринута због "противречних сигнала америчких савезника", поручила је заменица сталног представника Русије при УН
Русија затражила од САД да саопште своје планове о размештању нуклеарног оружјаGetty © Michael Dunning

Русија је затражила на данашњој седници Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) од САД да директно одговоре о својим плановима за размештање нуклеарног оружја у појединим азијским земљама, односно у азијско-пацифичком региону.

Заменица сталног представника Русије при УН Ана Евстигњејева рекла је на састанку СБ УН да је Русија и даље забринута због "противречних сигнала америчких савезника" у североисточној Азији, Токију и Сеулу о такозваном повећаном ангажману са САД на нуклеарном плану, пренела је агенција "РИА Новости".

"Захтевамо да америчка делегација директно одговори на питање о својим намерама у вези са могућим размештањем свог нуклеарног наоружања на територији савезника Вашингтона и помоћи у њиховом развоју", навела је Евстигњејева.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров изјавио је прошле недеље да САД можда планирају да максимално заоштре ситуацију у азијском региону, коментаришући војно-политичку активност Вашингтона у Азији, укључујући и размештање нуклеарног оружја.

Лавров је оценио да би САД могле да затраже од Филипина и других азијских земаља да обезбеде територију за размештање ракета средњег и краћег домета.

Заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател претходно је рекао да САД "не сматрају неопходним" враћање нуклеарног оружје у Индо-пацифички регион и да не планирају да га разместе на Корејском полуострву.

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов је, коментаришући вежбе "Салакниб 24" које су се одржавале на Филипинима, средином априла рекао да Вашингтон намерно изазива ескалацију ситуације у азијско-пацифичком региону, као и да би размештање ракета средњег домета угрозило међународну безбедност.

image