Русија затражила од САД да саопште своје планове о размештању нуклеарног оружја

РФ је и даље забринута због "противречних сигнала америчких савезника", поручила је заменица сталног представника Русије при УН

Русија је затражила на данашњој седници Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) од САД да директно одговоре о својим плановима за размештање нуклеарног оружја у појединим азијским земљама, односно у азијско-пацифичком региону.

Заменица сталног представника Русије при УН Ана Евстигњејева рекла је на састанку СБ УН да је Русија и даље забринута због "противречних сигнала америчких савезника" у североисточној Азији, Токију и Сеулу о такозваном повећаном ангажману са САД на нуклеарном плану, пренела је агенција "РИА Новости".

"Захтевамо да америчка делегација директно одговори на питање о својим намерама у вези са могућим размештањем свог нуклеарног наоружања на територији савезника Вашингтона и помоћи у њиховом развоју", навела је Евстигњејева.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров изјавио је прошле недеље да САД можда планирају да максимално заоштре ситуацију у азијском региону, коментаришући војно-политичку активност Вашингтона у Азији, укључујући и размештање нуклеарног оружја.

Лавров је оценио да би САД могле да затраже од Филипина и других азијских земаља да обезбеде територију за размештање ракета средњег и краћег домета.

Заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател претходно је рекао да САД "не сматрају неопходним" враћање нуклеарног оружје у Индо-пацифички регион и да не планирају да га разместе на Корејском полуострву.

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов је, коментаришући вежбе "Салакниб 24" које су се одржавале на Филипинима, средином априла рекао да Вашингтон намерно изазива ескалацију ситуације у азијско-пацифичком региону, као и да би размештање ракета средњег домета угрозило међународну безбедност.